Ministrul Educaţiei: Bursele de merit din România vor creşte de la 200 la 450 de lei pe lună

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ministrul Educaţiei: Bursele de merit din România vor creşte de la 200 la 450 de lei pe lună / Foto: Unsplash
Ministrul Educaţiei: Bursele de merit din România vor creşte de la 200 la 450 de lei pe lună / Foto: Unsplash

 Bursele de merit din România vor creşte de la 200 la 450 de lei pe lună, conform ministrului Educației. Ce alte schimbări vor avea loc?

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că proiectul de lege a învăţământului preuniversitar prevede creşterea burselor pentru elevi, dar şi posibilitatea ca elevii cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studiu într-un an şcolar.

"Creştem bursele. Astfel, bursele de merit vor creşte de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naţionale - 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele naţionale - 1.000 de lei pe lună. (...) Elevii care câştigă medalii la sporturile olimpice organizate de federaţiile sportive naţionale vor beneficia de burse de merit", a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă, cu prilejul prezentării proiectelor de legi ale educaţiei naţionale.

 

Bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal

 

Ligia Deca a mai spus că cele trei rute liceale - teoretic, vocaţional, tehnologic - vor conferi şanse egale de acces în învăţământul superior.

"De aceea şi bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal. (...) Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în anul 2027. Asta înseamnă că orice program de învăţământ tehnologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator. (...) Includem şi învăţământul superior, practic în ruta duală completă este inclus învăţământul superior...(...) Sprijinim suplimentar consorţiile de învăţământ dual din care fac parte autorităţile publice locale, angajatorii, liceele tehnologice şi pot face parte şi universităţile", a susţinut ministrul Educaţiei, conform Agerpres.

"Pentru profilul uman va fi la matematică sau la ştiinţe ale naturii, pentru profilul real - o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie, psihologie. Notarea, este vorba de competenţe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis - respins", a menţionat Deca.

Potrivit acesteia, în sesiunile de vară - toamnă, elevii vor avea mai puţine discipline de examen, pentru că probele de competenţe lingvistice pentru limba I, limba II, probele de competenţe digitale, proba de competenţă complementară se vor putea da în timpul anului şcolar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel