Mihai Şora despre actuala guvernare: Nu-ţi poţi vedea liniştit de viaţa ta când o grupare mafiotă acaparează, una după alta, instituţiile statului, istoria şi viitorul unei ţări

StiriDiaspora Team / 13 mai 2018, 22:41 Salveaza PDF Comentarii

Filosoful Mihai Şora critică într-o postare pe pagina sa de Facebook actuala guvernare şi partidele de la guvernare, arătând că nu există salvare individuală.

"Dragi prieteni,
mă urmărește, de ieri, această imagine. 
Am mai arătat-o aici, dar acum o găsesc și mai tragică: pare mobilă, cu linia roșie care urcă, tot urcă....
Nu există salvare individuală, oameni buni! 
Nu poți să-ți vezi liniștit de viața și de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează, una după alta, instituțiile statului, istoria, viitorul și simbolurile unei țări: le deturnează, le prinde în malaxorul ei implacabil, contând tocmai pe lehamitea și resemnarea celor mai inteligenți și mai instruiți. Contând, mai cu seamă, pe faptul că cei onești și harnici vor întoarce – dezgustați – spatele, vor părăsi țara și orice formă de protest.
Am simțit pe pielea mea, odinioară, neputința disperată; știu ce înseamnă să fii confiscat de o Putere, cu cizma pe grumaz și un căluș în gură, să fii arestat, să nu poți vorbi liber, să nu poți face zece pași fără un securist pe urmele tale, să-ți fie, ani de-a rândul, ascultat telefonul, interceptată corespondența, să fii turnat de cine nu te-ai aștepta, să-ți fie recrutat de către Securitate copilul minor și folosit împotriva ta. Știu, așadar, cum arată răul și cum poate evolua: chiar și atunci când el întrebuințează cuvinte ca 'adevăr', 'bine', 'frumos' ori îmbracă o arătoasă ie.
Dar voi sunteți (încă) liberi și puteți protesta.
Le mulțumesc celor care au ieșit ieri în Piața Victoriei din București și în celelalte orașe. 
M-au mișcat multe lucruri, începând cu strângerile de mână și chipurile încrezătoare ale oamenilor; m-au emoționat tinerii care adunau semnături pentru 'Fără penali în funcții publice'; un tată cu doi copii care mi-a spus că ar putea oricând pleca din țară, dar nu și-ar găsi nici liniștea, nici fericirea știind ce lasă în urmă; o doamnă spunând că ne cunoaștem de la Roșia Montană...
Și m-a mișcat, la întoarcere, puțin după miezul nopții, un tânăr care a coborât de pe bicicletă, să schimbăm câteva cuvinte; bicicleta avea un scăunel de copil în spate: al micuțului Matei pe care, spunea tânărul, l-am întâlnit deja, în împrejurări similare. Între timp, Matei a crescut. A mai trecut un an: suntem câteva mii de suflete și – într-un fel oarecare – am devenit o familie", a scris Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy