Menta pentru sănătate şi pentru casă: 12 utilizări ingenioase ale acestei plante

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Menta pentru sănătate şi pentru casă: 12 utilizări ingenioase ale acestei plante (sursa foto: Pixabay)
Menta pentru sănătate şi pentru casă: 12 utilizări ingenioase ale acestei plante (sursa foto: Pixabay)

Cum folosești frunzele de mentă? Iată 12 utilizări minunate pentru casă, grădină, dar şi pentru igiena personală sau beneficiile medicinale pe care le au.

Citeşte şi: Zaţ de cafea: Top ZECE utilizări inteligente pentru casa şi grădina ta!

 

Tipurile de mentă

 

Ce știți despre familia menta, Lamiaceae, a șasea sau a șaptea cea mai mare dintre familiile de plante cu flori?

Cele mai comune și populare plante de mentă pentru creștere sunt menta (Mentha × piperita), menta nativă (Mentha spicata), menta scoică (Mentha x gracilis) și menta de porumb (Mentha arvensis); de asemenea (mai recent) menta de mere (Mentha suaveolens), scrie almanac.com.

Menta reprezintă majoritatea ierburilor noastre culinare obișnuite (de exemplu, busuioc, oregano, maghiran, rozmarin, salvie, cimbru, vara și iarnă).

În plus, există zeci (poate sute) de plante medicinale tradiționale, ca să nu mai vorbim de multe substanțe aromatice pentru utilizare în arome, parfumuri și produse cosmetice.

De asemenea, veți găsi menta printre plantele noastre de amenajare preferate. Gândiți-vă la salvii, agastache și lavande, balsamuri de albine, isop și înțelept rus. Toată vara produc flori bogate în nectar, care atrag albinele și polenizatorii benefici, printre care şi păsări colibri ocazional.

Mulți, dacă nu chiar cei mai mulți membri ai familiei de mentă, conțin uleiuri puternic aromate (gândiți-vă la lavandă, rozmarin, busuioc, cimbru și salvie), care își explică numeroasele utilizări ca agenți de condimentare, aromatizare și parfumare.

 

12 utilizări ingenioase ale mentei pentru sănătate şi pentru casă

 

Există multe utilizări sigure pentru ierburile familiei de mentă, pe lângă înfrumusețarea grădinilor. Iată doar câteva dintre ele:

Mâncare: plantele de mentă culinare sunt deosebit de bune, ideale pentru salate, stropirea peste fructe, iar una dintre aceste idei delicioase este chiar combinaţia de busuioc sau coriandru pentru a face pesto de mentă. Totodată, adaugă câteva linguri de mentă proaspătă tocată la mazăre, fasole verde, morcovi, conopidă sau dovlecei pentru a-i da o aromă fresh şi parfumată!


Băuturi: Congelați câteva tăvi de gheaţă umplute cu ceai puternic de mentă, apoi folosiți cuburile de gheață pentru răcorirea băuturilor de vară! Adăugați frunze de mentă sau cuburi la mojito, ceai cu gheață sau limonadă proaspătă. 

Ceai digestiv: de ce să cumpărați ceai de mentă când este atât de ușor de făcut? Ceea ce numim de obicei „mentă” (mentă, mentă de mere etc.) sunt ierburi de ceai tradiționale. Puneți frunzele proaspete de mentă în apă clocotită timp de aproximativ cinci minute și serviți. Este un ajutor digestiv extraordinar după cină. Menta de mere are mai multă aromă de mentă iar gustul este mai puţin persistent după consum.

Clătirea părului: Adăugați o parte de ceai puternic de mentă (în special rozmarin) la o parte de oțet de cidru pentru o clătire. Puteți lăsa lichidul în păr pentru câteva minute sau puteţi clăti cu apă curată imediat după. Mirosul de oțet se disipează după uscare.

Astringent facial: Adăugați câteva frunze tocate mărunt de mentă proaspătă sau alt tip de mentă la o ceașcă de  hamamelis în apă. A se păstra într-un borcan de sticlă timp de o săptămână sau mai mult, agitând ocazional. Strecurați ierburile din amestec după o săptămână.

Apă de gură: Tăiați un sfert de cană de mentă proaspătă, balsam de albine, balsam de lămâie, busuioc, cimbru sau frunze de oregano și infuzați într-un litru de apă clocotită. Când se răcește, strecurați ierburile și păstrați lichidul la frigider.

Baie de mentă: Puneți o mână de frunze de mentă într-o cană mare de apă fierbinte timp de aproximativ zece minute. Adăugați în apa de baie pentru revigorare şi relaxare.

Ușurați durerile de arsură solară: Faceți un ceai puternic de mentă și refrigerați amestecul timp de câteva ore. Pentru utilizare, aplicați ușor pe zona arsă cu tampoane de bumbac.

Odorizant de respirație: mestecați doar câteva frunze de mentă! Ceaiurile și extractele de salvie au fost folosite de secole ca apă de gură pentru infecțiile orale. Nu utilizați ierburi din familia menta de mestecat dacă alăptați, deoarece chiar și cantități mici de salvie și mentă pot reduce cantitatea de lapte.

Împrospătați camerele: păstrați-vă casa mirosind proaspăt adăugând câteva picături de ulei esențial de mentă la produsul dvs. de curățare preferat fără parfum.

Săculeţ parfumat anti-molii: legați câteva ramuri de mentă puternic parfumată (mentă, salvie, lavandă, rozmarin, balsam de albine) sau luaţi o mână de frunze și umpleţi un ciorap vechi de nailon. Suspendați-l cu un fir de aţă în interiorul unui şifonier, introduceți-le în pungi cu îmbrăcăminte din lână depozitate sau pur și simplu așezați-le în sertare. Schimbaţi săculeţul periodic pentru a menține parfumul proaspăt.

Îndepărtarea insectelor: Când furnicile vin în bucătărie în timpul verii, puneți câteva tulpini de mentă, zdrobite ușor, lângă punctele de intrare. Trebuie să înlocuiți menta cu una proaspătă la fiecare câteva zile. De asemenea, păstrați animalele de companie fără purici, umplând o pernă mică cu mentă proaspătă și cimbru și așezând-o lângă patul animalului de companie.

Desigur, menta nu este folosită doar pentru a descuraja furnicile şi puricii; atrage și insectele benefice. Albinele, fluturii și muștele adoră menta, care este bogată în nectar și polen, iar acest lucru aduce beneficii plantelor și culturilor polenizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel