Marte este deja distrusă: Oamenii au lăsat pe suprafața planetei mai mult de 5.000 de kilograme de gunoaie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Marte este deja distrusă: Oamenii au lăsat pe suprafața planetei mai mult de 5.000 de kilograme de gunoaie / Foto: Unsplash
Marte este deja distrusă: Oamenii au lăsat pe suprafața planetei mai mult de 5.000 de kilograme de gunoaie / Foto: Unsplash

În ultimii 50 de ani, oamenii au lăsat pe Marte mai mult de 5.000 de kilograme de gunoi, fără ca vreo persoană să fi pus vreodată piciorul pe planeta roșie.

Cagri Kilic, cercetător în domeniul roboticii la Universitatea West Virginia, a analizat masa tuturor roboților și orbitatoarelor trimise pe Marte și a scăzut greutatea a ceea ce este în prezent în funcțiune, rezultând 15.694 de kilograme de resturi.

 

Oamenii de știință se tem că resturile ar putea contamina planeta

 

Gunoaiele includ hardware aruncat, nave spațiale inactive și cele care s-au prăbușit pe suprafață - mai exact, orbitatorul 2 al Uniunii Sovietice pe Marte, care a aterizat forțat în 1971.

Nu numai că oamenii poluează deja o altă planetă, dar oamenii de știință se tem că resturile ar putea contamina mostrele colectate de robotul Perseverance al NASA, care caută în prezent viața antică pe Marte.

O mare parte din gunoi este inevitabilă, deoarece multe dintre piese trebuie aruncate pentru a proteja ambarcațiunile în timp ce se înalță prin atmosfera infernală a Planetei Roșii - inclusiv Perseverance de la NASA care a îndurat cele șapte minute de iad atunci când a aterizat în februarie 2021.

 

Dispozitivul care colectează mostre de pe Marte ce vor fi aduse pe Pământ, a surprins imagini cu gunoaie 

 

În luna iunie, echipa NASA de pe Pământ a observat o lumină în depărtare într-o imagine trimisă de Perseverance, pe care a îndrumat apoi robotul să arunce o privire.

Câteva săptămâni mai târziu, Perseverance a intrat în regiunea Hogwallow Flats și a achiziționat o panoramă Mastcam-Z de înaltă rezoluție, la 360 de grade.

Imaginea a arătat că lumina strălucitoare era reflexia unei pături termice. Aceasta a fost folosită pentru a proteja vehiculul de temperaturile extreme cu care s-a confruntat în timpul aterizării. 

Pătura este ascunsă în colțul mai multor roci și pare să reflecte lumina. 

 

Toate echipamentele folosite pe Marte au fost aruncate acolo

 

Însoțitorul robotului, elicopterul Ingenuity, a surprins, de asemenea, o imagine a echipamentului de aterizare folosit în timpul sosirii sale cu Perseverance în 2021.

O parașută și carcasa din spate în formă de con care a protejat robotul în spațiu, precum și în timpul coborârii sale înflăcărate spre suprafața marțiană, a fost văzută în detalii incredibile.

Mai recent, în iunie, Perseverance a dat peste o bucată de plasă Dacron mărunțită care l-a ajutat să aterizeze în siguranță pe Marte.

Și din cauza vântului marțian, plasa strânsă a început să se descurce și a fost văzută trei săptămâni mai târziu ca o minge de material înnodată, asemănătoare unei sfori.

 

Pe Marte se află în total nouă nave spațiale inactive și roboții morți

 

Apoi, mai sunt și roboții morți pe Marte, mai exact Opportunity al NASA, care a fost activ din 2004 până la jumătatea anului 2018.

Acest roboțel cântărește aproximativ 347 de kilograme, aceeași greutate cu cea a unui hipopotam, iar acum este blocat în pământul lui Martin.

Cu toate acestea, a lăsat o dâră de gunoaie în timp ce a traversat Planeta Roșie.

Acesta a trimis la NASA o fotografie a scutului său termic în 2004, împreună cu resturi care au împânzit solul pe o distanță de câțiva kilometri.

Pe Marte se află în total nouă nave spațiale inactive, printre care se numără modulul Mars 3, modulul Mars 6, modulul Viking 1, modulul Viking 2, robotul Sojourner, modulul Schiaparelli al Agenției Spațiale Europene, modulul Phoenix, modulul Spirit și modulul Opportunity.

 

Agențiile spațiale consideră roboții morți mai degrabă monumente istorice decât gunoaie

 

Potrivit lui Kilic, majoritatea roboților sunt încă intacți, iar agențiile spațiale îi consideră mai degrabă monumente istorice decât gunoaie aruncate.

'Dacă adunăm masa tuturor navelor spațiale care au fost trimise vreodată pe Marte, obținem aproximativ 9979 de kilograme', a scris Kilic în The Conversation.

'Scădeți greutatea navelor aflate în prezent în funcțiune pe suprafață - 2.860 kilograme - și vă rămân 7.119 kilograme de resturi de la oameni pe Marte', conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel