Mariah Carey împlinește 50 de ani

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Cântăreața Mariah Carey împlinește astăzi 50 de ani.

Mariah Carey s-a născut la 27 martie 1970 în Huntington, Long Island (New York). A absolvit liceul Harborfields din Greenlawn, New York. La vârsta de 17 ani, Mariah s-a mutat în Manhattan. În 1988, a semnat contractul cu casa de discuri Columbia şi a intrat în studio pentru a înregistra piesele de pe primul ei album, intitulat "Mariah Carey", de pe care patru single-uri au ajuns în topuri - ''Vision of Love", "Love Takes Time", "Someday" şi "I Don't Wanna Cry".

Albumul ei a ajuns pe locul întâi în topul clasamentului Billboard 200, unde a rămas 11 săptămâni. Acesta cuprinde single-uri care au făcut-o pe Mariah Carey vedetă şi în alte ţări. Albumul ei a câştigat Premiile Grammy (1990) pentru Cea mai bună artistă şi Cea mai bună solistă vocală cu primul single, ''Vision of Love'' (1990), potrivit site-ului https://www.biography.com.

 

Primul single bine vândut, care a ajuns în topul UK Singles Chart şi pe locul întâi, a fost "Without You"

 

În 1991, a lansat al doilea album, "Emotions", iar single-urile "Can't Let Go" şi "Make It Happen" au ajuns în top 5. A urmat apoi "MTV Unplugged EP" din 1992, care cuprindea şi piesa inspirată din repertoriul Jackson 5 - "I'll Be There". Prima apariţie live a fost la show-ul TV MTV Unplugged din 1992. Pe lângă versiunile unplugged ale cântecelor sale, ea a interpretat şi ''I'll Be There'', precum şi "About a Girl". Duetul Michael Jackson - Mariah Carey a produs un single ce a ajuns pe locul întâi în Statele Unite şi a determinat-o să cânte în duet cu Keneth "Babyface" Edmonds, interpretând "Everytime I Close My Eyes" de pe albumul ''Day 5''.

În 1993, Mariah Carey a lansat cel de-al treilea album de succes - "Music Box". Două alte melodii, "Dreamlover" şi "Hero", au ajuns pe primul loc în top. Spre sfârşitul anului 1994, după un duet cu Luther Vandross la single-ul "Endless Love", reinterpretare a melodiei cântată de Diana Ross şi Lionel Richie, Mariah Carey a lansat albumul ''Merry Christmas''. Albumul conţine interpretări şi compoziţii originale precum "All I Want for Christmas Is You", piesă foarte apreciată şi difuzată de posturile radio şi TV din întreaga lume.

 

Vocea artistei se întinde pe cinci octave



În 1995, casa de discuri Columbia Records a lansat al cincilea album, ''Daydream'', cu piese R&B şi influenţe hip hop. Piesa ''Fantasy'' este primul single, la care a colaborat cu rapper-ul Ol' Dirty Bastard. ''Daydream'' a devenit cel mai bine vândut album al ei din Statele Unite ale Americii, neegalat de niciun alt single al său. "Fantasy" este al doilea single care a debutat direct pe locul întâi în Canadian Singles Chart (Top Billboard pentru Canada) menţinându-se pe acest loc timp de 12 săptămâni. "One Sweet Day" în duet cu Boyz II Men a staţionat 16 săptămâni în topul american Billboard Top 100 Singles, iar piesa ''Always Be My Baby'' a fost cel mai mare succes FM din Statele Unite în 1996. Turneul ''Daydream World Tour'' a promovat vânzările albumului care a primit numeroase nominalizări la premiile Grammy.

Următorul album a fost ''Butterfly'' (1997), având un succes comercial imediat, single-ul promovat fiind "Honey", care a ajuns pe locul întâi în topuri. În 1998, a lansat compilaţia-best "Number Ones", o colecţie de single-uri. Piesa "When You Believe", în duet cu Whitney Houston, a fost înregistrată pentru coloana sonoră a filmului ''Prince of Egypt'' (1998) care a câştigat un premiu Oscar.

 

Mariah Carey a depășit recordul celor de la Beatles

 

Albumul "Rainbow" a fost lansat în noiembrie 1999 şi a conţinut mai multe cântece R&B, hip hop, multe dintre ele lucrate în colaborare cu Jimmy Jam şi Terry Lewis, Sade. Piesele "Heartbreaker" şi "Thanks God I Found You" au ajuns pe locul întâi în Statele Unite, iar succesul materialelor au făcut-o pe Carey singura care a reuşit să poată avea câte un single în fiecare an din 1996 până în 2000. Cu ''Heartbreaker'', Carey a depăşit recordul celor de la Beatles prin numărul de săptămâni petrecute în top, conform bestmusic.ro.

În 2002, Carey a lansat albumul ''Charmbracelet''. Turneul de promovare a albumului a fost premiat cu Chopard Diamond Award pentru vânzarea de 100 de milioane de albume în întreaga lume. Apoi a colaborat la single-ul din 2004, ''U Make Me Wanna'' cu rapperul Jadakiss, care s-a clasat în topul zece în clasamentul R&B/Hip-Hop.

 

Artista a vândut peste 200 de milioane de discuri, a lansat 16 albume și a primit cinci trofee Grammy

 

Al zecelea album al lui Carey, ''The Emancipation of Mimi'' (2005), a fost cel mai bine vândut în Statele Unite, câştigând la Premiile Grammy secţiunea Cel Mai Bun Album Contemporan R&B, iar single-ul "We Belong Together" a câştigat premiul Cea mai bună interpretare vocală (R&B). Piesa s-a menţinut în Hot 100 timp de 14 săptămâni, iar "Shake it off" a făcut-o pe Mariah Carey singura artistă care a ocupat două poziţii în Hot 100 în acelaşi timp. ''The Emancipation of Mimi'' s-a vândut în peste 40.000 de exemplare în prima săptămână, conform site-ului www.biography.com.

Mariah Carey a început turneul mondial ''The Adventures of Mimi'' la mijlocul anului 2006, iar în 2007, a intrat în "Long Island Music's Hall of Fame". Albumul ''E=MC2'' a fost lansat în aprilie 2008.

În 2009, Mariah Carey a lansat albumele ''The Ballads'' şi ''Memoirs of an Imperfect Angel'', iar un an mai târziu, albumele ''The Very Best of Mariah Carey'', ''Love Songs'' şi ''Merry Christmas II You''. Au fost promovate single-urile "Obsessed", "I Want to Know What Love Is", "H.A.T.E.U.", "Up Out My Face" şi "Angels Cry".

 

Single-ul „All I Want for Christmas Is You” a marcat un record de longevitate

 

Au urmat materialele discografice "Memoirs of an Imperfect Angel" lansat în 2009 şi "Merry Christmas II You", în 2010.

În 2014, a revenit cu albumul ''Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse'', la care a colaborat cu Nasir "Nas" Jones, Miguel, Wale, Scott Cannon/Dembabies Aka Ms. Monroe/Mr. Morrocan, Fabolous. Una dintre piesele care beneficiază de videoclip, cu foarte multe vizualizări, este ''You're Mine''.

Albumul "Caution" (2018), a intrat pe poziţia a cincea în topurile din SUA şi a fost albumul anului în numeroase ţări. În decembrie 2019, single-ul ei "All I Want for Christmas Is You" a împlinit 25 de ani de la intrarea pe primul loc în Billboard şi a marcat un record de longevitate.

 

În august 2015, cântăreața a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame



Pe lângă bogata activitate muzicală, Mariah Carey a avut şi câteva apariţii în filme. Ea a început să ia lecţii profesionale de actorie în 1997, iar primul film în care a jucat a fost comedia romantică ''The Bachelorette'' (1999), interpretând un rol secundar de cântăreaţă de operă. A fost printre puţinii artişti care au apărut în filmele produse de Daemon Nash - ''Death of a Dinasty'' (2003), ''State Property'' (2005). În 2008 se alătură distribuţiei filmului ''Tennessee''.

Anul 2009 a fost bun pentru artistă şi din punct de vedere cinematografic, primind critici pozitive pentru rolul secundar interpretat în filmul "Precious: Based on the novel Push by Sapphire". A mai jucat în filmele "The Butler" (2013), "A Christmas Melody" (2015), "Popstar: Never Stop Never Stopping" (2016), "The Keys of Christmas" (2016), "The Lego Batman Movie" (2017), "Girls Trip" (2017), "The Star" (2017), "All I Want for Christmas Is You" (2017).

În 2016 a efectuat turneul mondial "The Sweet Sweet Fantasy", urmat de "Mariah Carey: Live in Concert" în 2018 şi de "Caution World Tour" în 2019, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel