Macron, despre situația din Ucraina, la summitul APEC 'Acest război este şi problema voastră'

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Macron trebuie să "facă o pauză" în privința reformei pensiilor din Franța, spun sindicatele
Macron trebuie să "facă o pauză" în privința reformei pensiilor din Franța, spun sindicatele

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ţărilor din Asia-Pacific să se alăture 'consensului din ce în ce mai mare' împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest război este şi 'problema lor', relatează AFP.

'Prioritatea numărul unu a Franţei este să contribuie la pace în Ucraina şi să încerce să se creeze o dinamică globală care să pună presiune asupra Rusiei', a afirmat preşedintele francez la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

El şi-a exprimat intenţia de a 'colabora foarte strâns cu China, India, întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens din ce în ce mai mare spunând 'acest război este şi problema voastră'.

Agenda summitului APEC este dominată de consecinţele economice ale conflictului din Ucraina, pe care ţările din Sud le deplâng fără a condamna invazia rusă, şi de probleme de stabilitate regională, între care testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord şi disputele din Marea Chinei de Sud, potrivit Agerpres. 

Vezi mai departe

Oficialii polonezi declară că Ucraina va avea, cel mai probabil, acces la locul exploziei rachetelor

 

Ucraina va obține probabil accesul pe care l-a cerut la situl din zona de frontieră din sud-estul Poloniei, unde o rachetă a ucis marți două persoane, au declarat joi oficiali polonezi.

Varșovia și aliații săi occidentali spun că dovezile de la fața locului indică faptul că explozia a fost cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care s-a rătăcit în urmărirea unei rachete rusești. Kievul neagă acest lucru, spunând că are dovezi ale unei "urme rusești" în explozie.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că includerea oficialilor ucraineni în anchetă ar necesita acordul ambelor țări care conduc o anchetă în curs, Polonia și Statele Unite.

"Dacă oaspeții ucraineni vor dori să vadă ancheta, vom putea să le arătăm, așa cum mi s-a arătat și mie", a declarat Duda joi, în timpul unei vizite la Przewodow, un sat situat la 6 km de granița ucraineană, unde a aterizat racheta.

"Când vine vorba de participarea la anchetă și de accesul la documente și informații, acest lucru necesită prevederi specifice ale tratatelor, prevederi ale dreptului internațional, acorduri internaționale", a spus el.

De asemenea, Președintele polonez a spus că anchetatorii nu au găsit niciun semn al unei a doua rachete pe teritoriul polonez. Unele rapoarte inițiale ale presei au menționat două rachete.

Explozia a stârnit teamă și neîncredere în rândul locuitorilor din Przewodow, un sat de aproximativ 440 de persoane, sporind îngrijorarea localnicilor că conflictul din Ucraina, cel mai sângeros din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, s-ar putea extinde în orice moment peste graniță în Polonia, membră NATO.

Duda a declarat că este un moment foarte greu pentru familiile victimelor și pentru comunitatea locală, precum și pentru Ucraina.

"Este o situație extrem de dificilă pentru ei și emoții uriașe, un stres enorm", a spus Duda

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel