Ludovic Orban, despre banii alocaţi în mandatul Gabrielei Firea: "Banii de la Guvernul Dăncilă, aruncaţi pe apa Dâmboviţei"

Andreea Cosma / 02 noi 2020, 19:37
gov.ro
gov.ro

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni că nu a dorit să aloce Primăriei Capitalei bani din Fondul de rezervă, deoarece suma de 100.000.000 de lei primită în timpul guvernării Dăncilă ar fi fost "aruncată pe apa Dâmboviţei" de către fosta administraţie a Capitalei.

Declaraţia premierului vine după afirmaţiile Gabrielei Firea, fost primar general al Capitalei, care a spus luni că aşteaptă ca instituţiile abilitate să se autosesizeze cu privire la declaraţiile premierului, care a spus că acum are încredere să transfere bani în contul Primăriei Capitalei, iar în caz contrar se gândeşte "foarte serios" să depună plângere penală.

"Am spus că am încredere că primarul general foloseşte orice alocare care vine de la nivel guvernamental, indiferent că e vorba de fonduri europene sau fonduri guvernamentale, pentru scopul pentru care este prevăzută alocarea respectivă. Vă readuc aminte că în acest an Primăria Capitalei, ca urmare a legii bugetului de stat, a beneficiat de sume mai mari de bani decât în anii de guvernare PSD. (...) Nu am alocat din Fondul de rezervă, pentru că Guvernul Dăncilă a alocat din Fondul de rezervă o sumă de 100 de milioane către Primăria Capitalei, bani care au fost aruncaţi pe apa Dâmboviţei", a arătat premierul, în cadrul unei declaraţii de presă.

 

Ludovic Orban: "Banii de la Guvernul Dăncilă, aruncaţi pe apa Dâmboviţei"

 

În acest sens, Ludovic Orban a precizat că Primăria Capitalei nu a alocat Companiei Termoenergetica banii aferenţi suportării subvenţiei pentru diferenţa de preţ.

"Am să vă dau un exemplu foarte clar: Termoenergetica, societate înfiinţată în urmă cu aproximativ doi ani de zile, în locul RADET, pentru care s-a decis falimentul. Termoenergetica trebuia să beneficieze, din bugetul Capitalei, de alocările care erau prevăzute în bugetul Capitalei pentru a compensa aşa numita subvenţie pentru diferenţă de preţ. Şi cu toate astea, primarul general al Capitalei, ordonatorul principal de credite, nu a alocat bani către Termoenergetica, banii aferenţi suportării costului subvenţiei pentru diferenţă de preţ", a precizat premierul.

 

Ludovic Orban: "ELCEN se află într-o situaţie foarte gravă"El a menţionat că Termoenergetica a ajuns, la mai puţin de doi de la înfiinţare, să aibă datorii către ELCEN şi că aceste datorii pun în pericol inclusiv funcţionarea aceste companii şi capacitatea sa de a-şi plăti furnizorii.

"Adică ELCEN, care produce agentul termic pentru Capitală, din cauza faptului că, pe lângă datoriile RADET, care există la ELCEN, s-au mai acumulat datoriile Termoenergetica către ELCEN, se află într-o situaţie foarte gravă. Discuţia cu Nicuşor Dan era strict legată pe termie şi pe capacitatea de a asigura resursele financiare pentru ELCEN, astfel încât să nu ne trezim în situaţia ca ELCEN să nu mai poată să furnizeze agent termic. Aceasta este tema discuţiei pe care o aveam. Întrebaţi-l pe domnul primar general să prezinte situaţia datoriilor Primăriei Capitalei. Pe lângă datoriile care sunt către bănci, sunt datoriile curente, care depăşesc trei miliarde faţă de diferiţi beneficiari ai plăţilor care trebuiau făcute, furnizori de servicii, de produse. Inclusiv datorii către bugetul de stat", a spus Ludovic Orban.

În cadrul unei conversaţii care a fost surprinsă într-un reportaj Recorder.ro, cu ocazia depunerii de către Nicuşor Dan a jurământului la preluarea mandatului de primar al Capitalei, Ludovic Orban i-a spus acestuia că acum are încredere să transfere bani în contul Primăriei Capitalei pentru încălzire, fără să mai caute soluţii "sa se ducă banii la ELCEN".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0