Lucrătorii din Sănătate, PUN TUNURILE pe liberali! Șase zile lucrătoare pe săptămână - „SCLAVIE salarială“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

PNL a depus un proiect de lege prin care vrea să facă sâmbăta zi lucrătoare. Angajații din Sănătate au reacționat prompt și critică această propunere.

Sâmbăta ar putea deveni zi lucrătoare dacă proiectul de lege depus de PNL la Camera Deputaților va fi adoptat. Astfel, repausul săptămânal obligatoriu s-ar reduce la 24 de ore, se arată în proiectul de lege al liberalilor.  În prezent, legea spune că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbata și duminica. Liberalii vor să modifice Codul Muncii astfel.

Controversata propunere face deja vâlvă în rândul salariaților. Federația „Solidaritatea Sanitară“ din România a întreprins deja măsuri pentru ca proiectul de lege să nu treacă de forurile decizionale și solicită tuturor partidelor politice să-și clarifice pozițiile în mod public, sub formă unor angajamente fereme, față de problemele ce vizează dialogul social, legislația muncii și interesele salariaților, oferindu-le acestora din urmă oportunitatea să ia decizii electorale în cunoștință de cauză.

„Cum vă sună SĂPTĂMÂNA DE LUCRU DE 6 ZILE LUCRĂTOARE?

Nu, nu ne referim la faptul că oricum majoritatea salariaților din sănătate ajung să lucreze cele 40 de ore legale în oricare dintre zilele săptămânii, ci la intenția unor parlamentari de a crește săptămâna de lucru la 48 de ore. De asemenea, lăsăm la o parte (spre rezolvare în instanță) faptul că mulți/multe dintre dvs. oricum lucrați deoseri multe ore suplimentare neplătite, referindu-ne la regulă legală care trebuie să vă protejeze interesele.

În timp ce Puterea mai curând a mimat interesul pentru valorile social-democrației, o parte a Opoziției nu are nicio reținere pentru promovarea intereselor neo-liberale.

În condițiile în care Puterea a ratat modificarea adecvată, în interesul lucrătorilor, a câtorva legi esențiale (Legea dialogului social, Codul Muncii și Legea salarizării fiind cele mai evidente exemple), câțiva parlamentari din Opoziție (PNL) lansează inițiativa legislativă pe care o puteți vedea în imagininle atașate, menită să ne întoarcă în perioada anterioară anului 1999.

Dincolo de faptul că cei din urmă fac asta interpretând în mod total inadecvat prevederile Directivelor UE, stă dorința inițiatorilor de a favoriza un profit tot mai mare pe seama creșterii timpului de muncă al salariaților. Cu alte cuvinte, utilizarea unei forme de sclavie salarială (ce reiese cu claritate din obligațiile propuse) ia locul inovației în acțiunile privind profitul.

În timp ce țările din Uniunea Europeană reduc timpul de lucru din ce în ce mai mult sub nivelul de 40 de ore/săptămână, unii dintre parlamentarii Opoziției ar dori să ne mute într-un alt spațiu geo-politic din perspectiva timpului de muncă.

În timp ce Ministerul Sănătății continuă politică lipsirii salariaților de contracte colective de muncă, lansată de Traian Băsescu, exponenții neo-liberalismului își recapată curajul promovării propriilor interese în dauna lucrătorilor și cu indiferență totală față de prevederile legale ale UE în domeniu“, sunt de părere membrii Federației „Solidaritatea Sanutară“.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel