Liderii din UE au discutat pe tema aderării României la Schengen. Iohannis: „Toţi au înţeles şi sunt destul de optimist“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Cele mai înalte oficialităţi europene au transmis un mesaj de susţinere pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, după ce ambele ţări au fost respinse la vot săptămâna trecută în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele consiliului, Charles Michel, au declarat că vor mai exista schimburi de opinie pe această temă şi că se aşteaptă la progrese în următoarele luni. Subiectul aderării României la Schengen a fost discutat liderii din Uniunea Europeană la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, deşi tema nu a figurat pe agenda summitului Consiliului European de la Bruxelles. 

Subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi al votului negativ dat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna trecută a fost ridicat de preşedintele Klaus Iohannis la întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană de la Bruxelles, deşi tema nu a figurat pe agenda reuniunii Consiliului European. Preşedintele Klaus Iohannis declara că discuţia a fost bună şi că este destul de optimist că în viitor va fi încheiat cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria pe această temă.

Liderii din UE au discutat, la propunerea preşedintelui Iohannis, pe tema aderării României la Schengen

 

„Concluzia mea este simplă: toţi actorii au înţeles că aici avem o problemă care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toţi au înţeles şi sunt destul de optimist că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria“, a afimat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai arătat că votul din partea Austriei şi cel al Olandei împotriva Bulgariei sunt probleme care încă trebuie rezolvate, dar că din toate discuţiile pe care le-a avut a tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai profundă şi că se doreşte o soluţie

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, la finalul summitului liderilor europeni, că cei 27 de şefi de stat sau de guvern au avut o discuţie politică cu privire la extinderea Spaţiului Schengen prin aderarea României şi a Bulgariei, arătându-se optimist că o astfel de decizie va fi luată în cursul anului viitor şi confirmând că liderii Uniunii Europene vor participa în luna februarie la un summit special consacrat migraţiei.

„Am avut, de asemenea, o dezbatere politică cu privire la aderarea Bulgariei şi României. Sunt optimist că o decizie privind România şi Bulgaria poate fi luată în cursul anului 2023. Am simţit un angajament politic de a lucra pentru a face progrese şi sper că vom realiza acest lucru în cursul anului viitor“, apreciază Charles Michel, șeful diplomației europene.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este pe deplin susţinută, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel