Legea care elimină pragul electoral la alegerile europarlamentare a trecut în Camera Deputaților: Ce noutăți aduce asta

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Proiectul de lege propus de USR care prevede eliminarea pragului electoral la alegerile europarlamentare și scăderea numărului de semnături a trecut, miercuri, în Camera Deputaților, după ce partidele din coaliția de guvernare nu au reușit să adune numărul de voturi necesar respingerii acestuia dn cauza absenteismului mai multor parlamentari.

Peste 60 de deputați de la PSD, PNL și UDMR au lipsit, miercuri, de la ședința de plen. Proiectul urmează să fie repus pe ordinea de zi, deoarece nu a întrunit suficiente voturi pentru respingere (minimum 166 de voturi). Au fost 149 de voturi pentru respingerea legii, 56 de voturi contra respingerii și 24 de abțineri. 

PSD, PNL, UDMR și minoritățile au votat pentru respingerea legii, AUR s-a abținut, iar USR și independenții din grupul lui Ludovic Orban au susținut proiectul.

Propunerea de modificare a legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European prevede:

1. Scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din voturile exprimate la precedentele alegeri europarlamentare, pentru partidele care vor să depună liste de candidaturi

2. Scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din voturile exprimate la precedentele alegeri europarlamentare, pentru candidaturile independenților.

3. Eliminarea pragului electoral de 5%. Mandatele vor fi atribuite în funcție de un „coeficient electoral național”: partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

USR spune că la ultimele alegeri europarlamentare, circa 16% din voturi au mers către partide și independenți care nu au trecut pragul electoral și acei votanți nu sunt reprezentați în PE. Prin noul sistem de atribuire a mandatelor s-ar rezolva această problemă, spun inițiatorii.

Legea care elimină pragul electoral la alegerile europarlamentare a trecut în Camera Deputaților

 

Actualmente, pragul electoral este de 5% în Belgia, Republica Cehă, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria. În Italia, Austria şi Suedia pragul electoral este de 4%, în Grecia este de 3%, iar în Cipru este de 1,8%. În 12 state membre nu există prag electoral - Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania.

În 2014, Curtea Constituțională de la Karlsruhe a decis că, în Germania, pragul electoral de trei procente aplicat în alegerile europarlamentare încalcă egalitatea de șanse a partidelor mici, astfel că nu mai este nevoie de pragul minim de voturi.

Și, totuși, ce rol au pragurile electorale și când sunt ele legitime? Votul din alegerile parlamentare ar trebui să se concretizeze în constituirea unei majorități apte să guverneze. Pentru a simplifica acest proces este nevoie de clauze procentuale. Cu cât mai puține forțe politice își împart voturile în parlament, cu atât e mai ușor să formezi o coaliție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel