Klaus Iohannis: Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Klaus Iohnnis a făcut o declarație de presă la Summitul statelor B9. Șeful statului a vorbit despre amenințarea Rusiei la adresa securității Europei. 

Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, făcând apel la consolidarea apărării pe Flancul Estic al NATO.

Preşedintele a avut o declaraţie de presă la Summitul statelor B9, alături de liderii ţărilor cuprinse în acest format.

"Am pus accent, în primul rând, pe implementarea deplină a deciziilor istorice adoptate anul trecut la Madrid, mai ales a celor privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, pentru care trebuie să marcăm progrese notabile. Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice. De aceea, cu toţii înţelegem necesitatea consolidării apărării noastre naţionale şi creării pe Flancul Estic a unei Apărări Înaintate coerente şi unitare, credibile şi robuste", a spus şeful statului român.

El a adăugat că în cadrul discuţiilor de la Bratislava s-a pledat "pentru continuarea măsurilor la nivel operaţional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic, din care face parte şi cel din România".

De asemenea, în conformitate cu obiectivele strategice ale României, Klaus Iohannis a reiterat "necesitatea unui angajament sporit şi unitar la nivel aliat în abordarea provocărilor de securitate la Marea Neagră, o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, astfel cum este consacrat în Conceptul Strategic al NATO adoptat la Madrid".

România va spriini Ucraina, inclusiv pentru aderarea la NATO

 

S-a referit şi la sprijinul pe care ţara noastră îl va oferi Ucrainei, inclusiv pentru aderarea la NATO.

"România, ca stat membru al NATO şi al Uniunii Europene cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, va rămâne alături de vecinul nostru oricât timp va fi necesar. Am accentuat, totodată, sprijinul ferm al României pentru perspectivele de integrare euroatlantică a Ucrainei, în conformitate cu ataşamentul nostru ferm pentru deciziile Summitului NATO de la Bucureşti din 2008, dar cu sublinierea necesităţii de a face paşi concreţi înainte, pentru a face aderarea Ucrainei un proces concret, predictibil", arătat Iohannis, potrivit Agerpres.

În acest sens, a amintit că a exprimat şi bilateral acest sprijin ferm pentru viitorul în NATO al Ucrainei prin Declaraţia privind integrarea euroatlantică a Ucrainei, pe care a semnat-o cu preşedintele Volodimir Zelenski, săptămâna trecută, în Republica Moldova.

"În acest cadru, am exprimat sprijin pentru transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina şi sper să vedem acest Consiliu convocat la Summitul de la Vilnius. Am subliniat importanţa continuării sprijinului statelor B9 şi al întregii Alianţe pentru consolidarea capacităţii de apărare şi a rezilienţei statelor vulnerabile din vecinătate", a completat preşedintele român.

El a vorbit de perspectiva Summitului NATO de la Vilnius.

"Un alt subiect important discutat şi care va fi abordat şi la Vilnius este creşterea cheltuielilor pentru apărare. Transformarea posturii Aliate pe care am decis-o anul trecut ca reacţie la agresiunea rusă împotriva Ucrainei necesită angajamente financiare sporite. Pe baza viziunii noastre comune privind evoluţiile actuale de securitate şi a imperativului ca Alianţa să-şi consolideze capacitatea de descurajare şi apărare, vom continua coordonarea strânsă în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius", a punctat Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel