Klaus Iohannis, personaj într-o carte pentru copii, alături de baronul Brukenthal și savantul Oberth

Nicoleta Nicolau / 07 noi 2022, 16:26

Președintele României, Klaus Iohannis, a devenit personaj într-o carte pentru copii, editată la inițiativa Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Numele acestuia este pus alături de cunoscute personalități cu origini săsești din Transilvania, precum  baronul Brukenthal sau savantul Oberth 

Editura Honterus de la Sibiu a editat, anul trecut, un caiet cu ghicitori și puzzle-uri pentru copii, la inițiativa FDGR. Banii pentru editrea publicației au venit din sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Caietul pentru copii se numește „Kirchenburgen Rätselspaß” (Puzzle-uri distractive despre bisericile fortificate). Este vorba despre o ediție color pentru cei mici care, prin intermediul unor întrebări sau imagini sugestive, pot afla mai multe despre regiunea Transilvaniei în general și despre bisericile fortificate în special. Caietul conține ghicitori, rebusuri, zicători, jocuri de cuvinte și alte tipuri de jocuri educative în care trebuie completate cuvinte lipsă, identificate expresii potrivite sau trebuie ghicite culorile unor steme ale localităților din Transilvania.

Cartea este promovată de comunitatea germană, alături de alte apariții de cultură sau istorie editate la Sibiu, cu ocazia diverselor evenimente la care aceștia participă. Spre exemplu, participanții la simpozionul de vineri, organizat de FDGR cu ocazia marcării a 30 de ani de parteneriat româno-german, au avut ocazia să-l răsfoiască, potrivit Turnul Sfatului.

Klaus Iohannis, personaj într-o carte pentru copii

 

La pagina 12 a caietului este prezentat un exercițiu-labirint, în care sunt imaginile a cinci personalități cu origini săsești, respectiv cinci imagini pentru care utilizatorul trebuie să identifice cu care dintre acestea se potrivește: Biserica Sfânta Margareta din Mediaș, Biserica Neagră din Brașov, Casa Lutsch din Sibiu, Palatul Brukenthal din Sibiu și o rachetă spațială.

Printre personalitățile ilustrate se numără baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803); profesorul și pastorul luteran sas născut la Mediaș, Stephan Ludwig Roth (1796-1849); savantul, unul dintre fondatorii rachetei și astronauticii, Hermann Oberth (1894-1989); fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov, din curtea Bisericii Negre, Johannes Honterus (1498-1549); dar și fostul primar al Sibiului, actual președinte al României, Klaus Iohannis (născut în 1959).

Pentru Klaus Iohannis este atribuită imaginea Casei Lutsch din Piața Mare, acolo unde în prezent se află sediul FDGR. Curios este că „drumul” lui Iohannis este cel mai lung, iar titlul exercițiului este „Derutații sași ardeleni”, cu următoarea descriere a sarcinii: „Cinci sași celebri s-au rătăcit. Ajutați-i să-și găsească drumul spre casă, evidențiindu-le drumul cu creioane colorate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0