Klaus Iohannis participă la Consiliul European de la Bruxelles. Discuții despre Ucraina, Republica Moldova și agricultură

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Foto: Klaus Iohannis / Sursa:  Administrația Prezidențială
Foto: Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de a participa la Consiliul European de la Bruxelles, că va insista, la acest Summit, pe "urgenţa" acordării de sprijin militar Ucrainei. El a precizat că va discuta și despre situația din Republica Moldova, dar și despre cerealele ucrainene. 

Klaus Iohannis participă astăzi la Consiliul European de la Bruxelles. Cu această ocazie, șeful statului a făcut o declarație. 

"Bună ziua! O agendă încărcată zilele acestea aici, la Bruxelles, cu ocazia Consiliului de primăvară.

Aș menționa doar câteva din subiectele care sunt pe agendă astăzi. Cel mai important, pe departe, este iarăși Ucraina. Eu voi insista pe urgența sprijinului militar și pe necesitatea de a îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat, tot aici, la Consiliu. România va continua să acorde asistență pe toate dimensiunile, îndeosebi pe palier umanitar, militar și în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene, sau, în sens mai larg, a produselor agricole.

Menținerea sprijinului european rămâne fundamentală și pentru Republica Moldova. Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina, evident. Din vecinătatea noastră, problemele se acumulează foarte mai mult în Moldova.

Voi evidenția faptul că Republica Moldova traversează o perioadă pre-electorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent. Și este esențial să o sprijinim. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european.

În tot acest tablou complex, voi insista asupra importanței Mării Negre, zonă cu valențe multiple, după cum știm, atât pentru securitatea în sine a Europei, cât și pentru securitatea alimentară, chiar la nivel global.

În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii, voi susține adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, precum și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale politice cu ambele state.

Vom aborda, de asemenea, un subiect extrem de important - securitatea și apărarea europeană.

Vom discuta, sigur, propunerile recente ale Comisiei Europene privind consolidarea industriei europene de apărare. Eu voi evidenția că România va participa activ și constructiv la acest efort. Demersurile de întărire a apărării europene trebuie întreprinse însă în deplină complementaritate cu NATO, care rămâne, pentru Uniunea Europeană, un partener fundamental în asigurarea securității pe întreg continentul european.

Un alt subiect care îi privește direct și pe cetățenii noștri este situația din sectorul agricol. Obiectivul nostru este de a identifica măsuri care să funcționeze pe termen scurt, dar și măsuri care să asigure un răspuns eficient pe termen mai lung, termen mediu și chiar mai lung. Vom discuta aceste chestiuni și cred că vom găsi soluții bune.

De asemenea, vom avea iarăși o discuție pe Orientul Mijlociu, unde, din păcate, suntem încă în căutarea unei voci comune, dar este clar că nevoia de dialog cu ambele părți este esențială și, în final, trebuie găsită o soluție pe termen lung.

În acest sens, avem un schimb de opinii cu Secretarul General al ONU, care se va desfășura chiar la începutul sesiunii. Eu voi arăta că România a continuat să acorde asistență umanitară populației civile din Gaza, fie în plan bilateral, fie prin canalele partenerilor.
Vom avea un schimb de idei asupra noii Agende Strategice a Uniunii Europene, astfel încât să putem veni cu propuneri concrete la Consiliul European de vară din iunie 2024.

Și, în fine, vom avea o discuție privind progresele înregistrate în domeniul migrației. Voi evidenția, încă o dată, contribuția substanțială a României la protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. Totodată, voi sublinia faptul că România continuă demersurile pentru finalizarea procesului de aderare la spațiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând posibil și a controalelor de la frontierele terestre", a spus Iohannis, la Bruxelles. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel