Klaus Iohannis, la CSM: „Majoritatea PSD, trup și suflet legilor menite să îi apere pe infractori”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte, astăzi, pentru a-şi alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele. Klaus Iohannis a fost prezent și a susținut, într-un discurs, faptul că „majoritatea PSD s-a dedat trup si suflet legilor menite sa ii apere pe infractori”.

„Ne revedem într-un context total atipic în acest an marcat de pandemie

Confruntați cu o criză sanitară de amploare, fără precedent, am fost cu toții nevoiți să ne adaptăm. Răspunsul la această situație dramatică nu a fost și nu e deloc simplu.

Misiunea justiției de a asigura respectarea drepturiulor fundamentale a rămas la fel de importantă. Măsurile din pandemie au determinat amânarea cauzelor ori creștetrea volumului de muncă a instanțelor și parchetelor și alte consecințe.

În mod evident, este nevoie de un efort comun pentru depășirea acestei perioade și sunt convis că magistrații înțeleg cel mai bine acest lucru.

A fost și o oportunitate pentru digitalizarea parchetelor și instanțelor. Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii, în avantajul tuturor participanților la actul de justiție.

Într-o Românie europeană, nimeni nu e mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga capacitate. 

Prin votul de la referendum românii au transmis că independența justiției și buna ei funcționare nu sunt negociabile. Au dat un mesaj clar și pentru lupta anticorpuție și suntem datori să răspundem onest acestor solicitări.

Procesul de reparare a legilor justiției a început deja. Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat este binecunoscut: o majoritate parlamentare care nu a făcut niciun secret că e ostilă reformelor sistemului judiciar, dar s-a și dedicat trup și suflet unor legi menite să-i apere pe infractori, o majoritate care nu s-a sfiit să voteze contrar interesului public.

De aceea, legislația într-un domeniu atât de important trebuie să fie rezultatul unei dezbateri ample în viitorul Parlament, cu o majoritate construită în jurul unor forțe democratice”, a declarat Iohannis, la sediul CSM.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel