Klaus Iohannis: „România va adera la Schengen anul acesta” / Charles Michel: „Este un obiectiv comun al nostru în 2023“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

După întrevederea cu președintele Consiliul European, Charles Michel, Klaus Iohannis a afirmat că România va adera, în 2023, la spațiul Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora au susţinut declaraţii comune de presă.

 

Am avut astăzi și un schimb de vederi pe tema aderării României la spațiul Schengen și a rolului țării noastre în garantarea securității frontierei externe a Uniunii Europene. 

Avem în acest proces susținerea Președintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta.

De altfel, domnule Președinte, veți putea constata în cadrul vizitei pe care o veți efectua astăzi la Centrul Operațional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră acțiunea noastră concretă de consolidare a securității frontierelor externe ale Uniunii Europene, prin tehnologie de ultimă generație și o capacitate de supraveghere în timp real a situației de la frontieră, care să permită gestionarea eficientă și rapidă a posibilelor situații de criză.

Am prezentat astăzi demersurile în care ne-am implicat constructiv pentru implementarea rapidă a concluziilor pe migrație pe care le-am agreat în luna februarie.

În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite țării noastre să împărtășească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe“, a afirmat șeful statului în discursul său.

Iohannis: „Toată lumea a acceptat că România este pregătită pentru aderarea la Schengen“

 

„Este un proces complicat de negociere. Toată lumea a acceptat că România este pregătită pentru aderarea la Schengen și că îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România, ci este legată de migrație. Asta face întreaga negociere foarte complicată”, a mai afirmat Iohannis.

La rândul său, Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat, luni, în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, că susține aderarea României la Schengen.

Sunt convins că UE ar fi mai sigură dacă România va intra în spațiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligațiile necesare pentru a adera și sper ca se va găsi o soluție posibilă și o să fac tot ce pot eu pentru a obține această aderare cât mai curând.

Este un obiectiv comun al nostru în 2023, pentru că eu înțeleg această dezamăgire a cetățenilor. Aș vrea să le pot spune oamenilor din România ca există acest sprijin la nivel european, ca România să adere la spațiul Schengen cât mai curând“, a afirmat Charles Michel.

 

Actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel