Klaus Iohannis: "Provocările cu care ne confruntăm în garantarea securității românilor sunt tot mai diversificate"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, cu prilejul celei de-a treia ediții a Galei PatriotFest, că provicările privind garantarea securității românilor și a tuturor europenilor sunt tot mai diversificate și nu pot fi combătute fără a apela la o tehnologie de cel mai înalt nivel.

Mesajul a fost prezentat de către Ligia Deca, consilier de Stat - Departamentul Educație și Cercetare.

„La nivelul Uniunii Europene, se acordă o importanță ridicată inovării în domeniul securității, în special prin inițiativa Fondului pentru Apărare Europeană, care își propune să dezvolte inovația, cercetarea și dezvoltarea capabilităților europene din domeniul tehnologiei și echipamentelor destinate apărării. Provocările cu care ne confruntăm în garantarea securității românilor și a tuturor europenilor sunt tot mai diversificate și nu pot fi combătute fără a apela la o tehnologie de cel mai înalt nivel. Un tip special de amenințări la adresa securității lumii contemporane sunt cele propagate și coordonate prin intermediul internetului, o zonă în care se impun tehnologii specifice tot mai avansate, cu atât mai mult cu cât NATO a definit mediul cibernetic drept domeniu operațional pentru Alianță”, a transmis Klaus Iohannis, la cea de-a treia ediție a Galei PatriotFest.

Șeful statului susține că inteligența artificială va transforma modul în care se vor desfășura securitatea și apărarea statului.

„Cu siguranță, inteligența artificială va transforma modul în care se vor desfășura securitatea și apărarea statului, precum și a cetățenilor săi. Nu ne referim aici doar la operațiuni cu o tot mai pregnantă componentă tehnică, ci inclusiv la modul în care comunicăm intern, formăm și antrenăm militarii sau asigurăm bunăstarea personalului implicat în activități de securitate. Inovarea în domeniul securității include și optimizarea modului în care se lucrează, utilizarea mai bună a resurselor umane sau identificarea mai rapidă a potențialelor amenințări. Abordările proactive sunt de asemenea importante, fiind imperativ ca eventualele amenințări să fie identificate și contracarate înainte de a-i afecta pe cetățenii noștri sau de a afecta capacitatea statului de a-i proteja”, a subliniat Iohannis.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel