Justiţia spaniolă respinge plângerile împotriva unui afiş electoral al extremei-drepte despre minorii migranţi

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Justiţia spaniolă a dat marţi dreptate partidului de extremă-dreapta Vox, respingând plângerile depuse contra unuia dintre afişele sale electorale în care afirma greşit că migranţii minori neînsoţiţi primesc în Spania mai multe ajutoare sociale decât pensionarii, Curtea de Apel spaniolă apreciind, pe de o parte, că este vorba despre un mesaj electoral în ''cadrul unei lupte ideologico-partizane legitime'', iar pe de altă parte că aceşti tineri, ''indiferent de veridicitatea cifrelor menţionate, constituie o problemă politică şi socială evidentă''.

Afişul, lipit în aprilie la o staţie de metrou din Madrid în cadrul campaniei pentru alegerile regionale, ilustra într-o parte o femeie în vârstă cu părul alb, în cealaltă parte un tânăr cu fes pe cap, cu gura acoperită cu un fular şi cu ochii neclari, iar în mijloc mesajul: ''Un MENA (minor străin neînsoţit), 4.700 de euro pe lună, bunica ta 426 de euro pensie pe lună'', relatează AFP.

Autorităţile regionale au negat că minorii migranţi neînsoţiţi beneficiază de ajutoare sociale atât de mari.

În urma mai multor plângeri, una formulată chiar de Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez, Parchetul din Madrid a deschis o anchetă pentru incitare la ură.

Dar un tribunal de primă instanţă a estimat că nu se justifică retragerea afişului, decizie confirmată săptămâna aceasta în urma recursului, potrivit Agerpres.

''Un MENA (minor străin neînsoţit), 4.700 de euro pe lună, bunica ta 426 de euro pensie pe lună''



Retragerea pancartei putea fi impusă numai în cazul ''unui discurs de incitare de manieră imediată la violenţă, la discriminare sau la ură'', motivează Curtea de Apel din Madrid. ''Simpla difuzare a unor idei - calificate în acest caz drept ''rasiste sau xenofobe'' - nu constituie un delict'', mai notează instanţa.

Conform acesteia, acel afiş se înscrie în ''cadrul unei lupte ideologico-partizane legitime în contextul unei campanii electorale, un loc obişnuit al exceselor verbale din partea actorilor politici''.

Aceeaşi instanţă a estimat că afişul contestat ''poate fi de asemenea interpretat drept un mesaj electoral'' prin care sunt criticate ajutoarele sociale oferite minorilor migranţi, care ''indiferent de veridicitatea cifrelor menţionate, constituie o problemă politică şi socială evidentă'' în Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel