Jeunesse Richesse - mai mult decât o școală de limba română în Canada. Otilia Tunaru, fondatoare: „Misiunea noastră este dublă“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Jeunesse richese
Jeunesse richese

Mens sana in corpore sano ("o minte sănătoasă într-un corp sănătos"); aceasta este deviza școlii Jeunesse Richesse, care își desfășoară activitățile în fiecare sâmbătă în incinta Colegiului Jean-de-Brébeuf din Côte-des-Neiges, precum și online. Dincolo de misiunea sa de a contribui la succesul academic și de a transmite limba și cultura română, școala, fondată în 2010 de Otilia Tunaru, își propune să fie un punct de convergență pentru comunitatea românească din Montreal.

Mânată de dorința de a întări legăturile dintre membrii comunității sale, românca Otilia Tunaru a organizat inițial ateliere de "brain gym" și spectacole interculturale într-un centru comunitar din Rosemont. De la această fundație, Otilia a continuat să construiască școala „Școala Junimea Română“, acum Jeunesse Richesse, care are acum aproximativ 100 de elevi cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Pe lângă cursurile de limba română, școala oferă sprijin academic în franceză, engleză și matematică pentru tineri din toate mediile, precum și ajutor în pregătirea pentru examenele de admitere la liceu. În întregime autofinanțată, școala organizează, de asemenea, ateliere, excursii, spectacole, turnee de șah și o Gală Meritas anuală.

Jeunesse Richesse din Montreal, mai mult decât o școală de limba română

 

"Vreau să ofer un teren fertil pentru ca profesorii să le transmită copiilor cunoștințele lor", spune Otilia Tunaru, fondatoarea și coordonatorarea școlii, care este originară din România și care se află în Quebec din 2002, potrivit journalmetro.com.

Otilia Tunaru și o echipă de aproximativ 20 de părinți-profesori și voluntari cu experiență conduc aceste cursuri, care au ca scop consolidarea învățării academice și dezvoltarea creativității și a gândirii logice la tineri.

Misiunea noastră este dublă: să luptăm împotriva abandonului școlar și să păstrăm limba și cultura noastră românească“, afirmă Otilia Tunaru, fondatoarea Jeunesse Richesse. "Trebuie să trezim dragostea pentru școală la copii încă de la grădiniță, pentru a preveni abandonul școlar. Dacă un copil este nefericit la școală când este foarte mic, va fi nefericit pentru tot restul vieții", mai spune cea care se dedică trup și suflet școlii, pe lângă slujba sa cu normă întreagă de tehnician de bibliotecă la Bibliothèque et Archives nationales du Québec.

"Este important să dăm un sens la ceea ce facem și să îi facem pe elevi să dorească să învețe și să știe", spune Adriana Pavel, educatoare la grădiniță la Jeunesse Richesse și educatoare la o grădiniță din Montreal. Ea le prezintă elevilor săi conceptele școlare într-un mod distractiv, pentru a-i face mai interesați.

Colega ei de clasă, Lilia T., profesoară de clasa 1 și 2, preferă, de asemenea, predarea ludică a matematicii, a limbii engleze și a limbii franceze pentru a stimula învățarea și dezvoltarea elevilor săi.

Otilia Tunaru, fondatoare: „Misiunea noastră este dublă“

 

"Integrez o varietate de activități și deseori fac legătura cu materia pe care o studiază la școala [obișnuită] pentru a-i face să devină autonomi și să-și facă singuri temele", spune mama unei familii originare din Moldova, care este, de asemenea, profesoară la Centre de services scolaires Marie-Victorin, pe malul sudic al Montrealului. "Folosim limba maternă pentru a învăța franceza. Pentru ca ei să-și amintească mai ușor că un octogon are opt laturi, de exemplu, le spun să se gândească la numărul opt, care înseamnă opt în limba română“.

"Aici învățăm numerele, silabele, vocalele, facem poezii, cântăm și dansăm", spune vesel David, în vârstă de 5 ani. La fel ca majoritatea copiilor pe care i-am întâlnit la școală, vorbește fluent trei limbi străine.

"Îmi place să vin aici să învăț; îmi place mai mult să lucrez decât să mă joc", spune colegul său Daniel, în vârstă de 7 ani.

"Eu prefer șahul, câștig întotdeauna", spune prietenul lor Theodore, în vârstă de 5 ani, în limba română.

„Limba nu este o barieră, ci un avantaj“

 

"Mulți părinți nu pot dedica tot timpul pe care și l-ar dori pentru a le transmite copiilor lor limba și cultura lor, deoarece trebuie să lucreze și, uneori, să studieze în același timp, deoarece diplomele lor nu sunt recunoscute aici", explică Otilia Tunaru.

"În cazul nostru, vorbim limba maternă acasă, dar este minunat să avem o școală care ne sprijină în învățarea copiilor noștri", spune Marian-Ciprian Carp, tatăl lui Theodore și profesor de limba și literatura română pentru elevii de liceu la Jeunesse Richesse. Pentru acest tată poliglot din Brăila, România, este important ca și copiii săi să învețe franceza: „Limba nu este o barieră, ci un avantaj. Copiii noștri sunt capabili să stăpânească mai multe limbi străine, ceea ce este ideal în lumea de astăzi“.

"Profesorii mei m-au îndrumat întotdeauna în călătoria mea și continuă să mă ajute. Mi-au transmis valori pe care nu le voi uita niciodată", spune Mara Gherasim, în vârstă de 14 ani, care frecventează școala Jeunesse Richesse de la vârsta de trei ani. Eleva de origine română, născută la Montreal, urmează în prezent cursuri de matematică și franceză de recuperare și, de asemenea, se oferă voluntar pentru a-i ajuta pe profesorii din clasele celor mai tineri. "Vreau ca ei să aibă o experiență la fel de bună cum am avut eu când eram mică".

Alte comunități străine, primite cu brațele deschise la școala românească

 

Părinții Nohei, în vârstă de cinci ani, vor să-i insufle fiicei lor dragostea pentru școală și multiculturalism încă de la o vârstă fragedă.   "Un coleg român de la serviciu mi-a spus despre această școală. Pentru noi, este un avantaj faptul că ea poate învăța de acum înainte să fie deschisă la alte culturi", spune Saïd Eddamoun, tatăl Nohei, originară din Maroc.

"Ni s-a recomandat să o înscriem pe Noha aici pentru că abordarea pedagogică este foarte motivantă și stimulativă pentru copii. Îi place să vină aici, chiar dacă nu este româncă. Primirea profesorilor este foarte caldă", spune mama Nohei, Rachel Therrien, originară din Quebec, care este încântată că fiica ei poate merge la școala românească în timp ce așteaptă să intre la grădinița obișnuită.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

03 oct 2024, 23:07 in Sport
PAOK - FCSB, rezultat final
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel