Italia renunță la Euro? Ce spune Comisia Europeană

Narcis Popa / 19 oct 2018, 08:13 Salveaza PDF Comentarii

Este imposibil să-ţi imaginezi o Italie fără euro, a afirmat joi la Roma comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, după ce a solicitat "explicaţii" Italiei pentru bugetul său considerat dincolo de recomandările europene, notează AFP. 

"Nu-mi imaginez euro fără Italia şi nici Italia fără euro", a declarat în faţa presei comisarul, la finalul unei întrevederi cu ministrul italian de finanţe, Giovanni Tria, căruia i-a înmânat o scrisoare din partea Comisiei. 

În scrisoare, Bruxellesul a cerut oficial Romei "clarificări" privind derapajul său bugetar "fără precedent". 

Proiectul de buget al Italiei pentru 2019 prevede un deficit de 2,4% din PIB, foarte departe de cele 0,8% promise de precedentul guvern de centru stânga. 

Aceasta reprezintă, de asemenea, o creştere cu 0,8 puncte a deficitului structural, în timp ce Comisia se aştepta la o reducere de 0,6 puncte a acestui deficit. 

Abaterea în raport cu recomandările europene este "fără precedent în istoria Pactului de Stabilitate şi Creştere", a deplâns Pierre Moscovici. 

Se așteaptă răspunsul Italiei 

Bruxellesul, în scrisoarea sa, subliniază o "nerespectare gravă" a recomandărilor europene, ce ar putea culmina cu o decizie a Comisiei de respingere a proiectului de buget al Italiei, lucru care nu s-a mai întâmplat vreodată până acum. 

"Voi aştepta cu răbdare răspunsul Italiei", a menţionat Pierre Moscovici, exprimându-şi dorinţa de a avea "o discuţie foarte deschisă, constructivă" cu Roma. 

"Italia are dreptul de a-şi alege priorităţile bugetare", a adăugat el. "Comisia Europeană nu este adversarul Italiei. Ea este arbitrul, iar arbitrul nu este popular, dar face să fie respectate regulile jocului", a subliniat el. Totuşi, a adăugat Pierre Moscovici, acest buget este o "sursă de preocupare pentru Comisie şi mai multe ţări membre". 

"Cum va finanţa guvernul noile cheltuieli, cine va plăti factura?", s-a întrebat comisarul european. "O datorie de 130% din PIB are consecinţe directe pentru italieni", a mai spus el. 

Comisia "va rămâne alături de Italia", a insistat Pierre Moscovici, explicând că nu are "niciun plan B, ci un singur plan A: planul este de a fi împreună, de a avansa împreună". 

La rândul său, Giovanni Tria a spus că Italia speră să reuşească "o apropiere a poziţiei sale de cea a Uniunii Europene". "Avem evaluări diferite", dar acum se deschide "un dialog constructiv", a notat el. Comisia a făcut "observaţii, acum îi revine ministrului italian să ne răspundă şi pe această bază Comisia va lua deciziile sale", a mai declarat Pierre Moscovici. 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

18 apr 2021, 14:11 in Social
Cutremur în România

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy