Italia rămâne fără mâna de lucru din România. Ministrul Muncii: "1,2 milioane de români lucrau înainte. Azi sunt mai puțin de un milion"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, invitat la estivalul Dem din Empoli, a participat la o dezbatere dedicată analizei prezentului și viitorului ocupării forței de muncă. El a discutat despre problematica muncitorilor străini, în special a românilor, care, după pandemie, preferă să meargă către alte sări pentru a munci.

"Italia este fondată pe muncă și trebuie să pornim de aici", a afirmat Ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, la conferința ținută împreună cu guvernatorul Eugenio Giani și primarul Brenda Barnini. 

Festivalul Dem s-a încheiat cu o premieră: un ministru al Republicii a vorbit de pe scena din Sala Mare. Ministrul muncii, Andrea Orlando, împreună cu președintele regional Eugenio Giani și primarul Brenda Barnini, au analizat situația ocupării forței de muncă.

Introducerea făcută de secretarul PD Empoli, Lorenzo Cei, a pus imediat problema pe masă: "Domnule ministru, suntem generația cea mai educată din istoria Italiei și cea care are cele mai puține oportunități de a munci". Apoi a luat cuvântul Luciano Tancredi, redactor-șef al cotidianului Il Tirreno și moderator al întâlnirii, care a întrebat: "Ce face guvernul pentru a reduce flagelul muncii la negru, gri și prost plătite?".

Italia rămâne fără mâna de lucru din România

 

"Am făcut un portal național care permite schimbul de date privind munca", a răspuns Orlando, "și am întărit personalul inspectoratului muncii cu 65% și aplicăm ceea ce prevede Pnrr pentru a contracara munca nedeclarată“. 

La rândul său, guvernatorul Giani a amintit activitățile agenției Arti ca fiind un instrument cu care Toscana s-a echipat pentru a face față schimbărilor de pe piața muncii și urgențelor create de pandemie. Tancredi a introdus apoi subiectul muncii care există și pe care nimeni nu pare să o dorească și influența pe care o are primirea venitului de cetățenie asupra acestui tip de răspuns.

După ce i-a numărat pe cei care îl primesc și ar putea munci - mult mai puțini decât credem - Orlando a atacat: "Te-ai duce să muncești pentru 650 de euro pe lună, cheltuind poate 150 pentru a-ți găsi un loc de muncă? Trebuie să creștem venitul din muncă, contractele trebuie revizuite, trebuie să abordăm și să rezolvăm problema muncii precare, pentru că avem mulți, prea mulți oameni care, deși au un loc de muncă, rămân sub pragul sărăciei", potrivit La Nazione.

Ministrul Muncii: "1,2 milioane de români lucrau înainte. Azi sunt mai puțin de un milion“

 

"Înainte de pandemie, 1,2 milioane de români lucrau în Italia. Astăzi, sunt mai puțin de un milion, pentru că au emigrat în Germania, Marea Britanie, Olanda, unde, pentru același angajament și aceeași muncă, sunt plătiți mai bine. Tinerii noștri pleacă în străinătate pentru că sunt plătiți mai bine și li se oferă perspective. Companiile "atomizate", cu mai puțin de 15 angajați, nu le dau nimic", a mai expus ministrul Andrea Orlando.

"Trebuie să revizuim piața forței de muncă", conchide ministrul Orlando, "să eliminăm aspectul contractual și să creștem salariile, aducându-le la standarde mai ridicate. Nu este un lucru revoluționar, ci pentru a avea grijă de stabilitatea socială a țării. Vom vorbi despre acest lucru la următoarele alegeri și sper că partidul nostru va pune această problemă în centrul programului electoral".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel