Această tehnologie are ca scop blocarea apelurilor efectuate de operatori ilegali care se folosesc de identități false pentru a păcăli utilizatorii. Numerele par a fi românești sau italiene, dar în realitate apelurile provin din India, Tunisia, Regatul Unit, Hong Kong, Malta sau Albania, folosindu-se adesea de roboți automați pentru a efectua milioane de apeluri zilnic. Este o industrie subterană care violează în mod sistematic Registrul Public al Opoziției - platforma lansată în 2022 care trebuia să protejeze consumatorii de apelurile nedorite, dar care s-a dovedit un eșec.
În ultimii ani, fenomenul a căpătat amploare odată cu evoluția tehnologică și integrarea inteligenței artificiale în aceste sisteme automate de apelare. Cei fără filtre anti-spam pot primi până la 20 de apeluri în fiecare săptămână. Escrocii folosesc inclusiv tehnica „stuffingului” - adică furtul de date personale de pe internet, inclusiv numere de telefon reale, pentru a se infiltra și mai eficient în viața privată a utilizatorilor.
Această situație a determinat un val de nemulțumiri: în 2024, Garantele pentru Protecția Datelor din Italia a primit peste 101.000 de reclamații și sesizări referitoare la telemarketingul abuziv. Situația este cu atât mai gravă cu cât aceste cazuri sunt gestionate de doar nouă funcționari. Între timp, codurile de conduită voluntare propuse de instituții - fie de Garante, fie de Agcom - sunt ignorate de companii, mai ales de marii furnizori de energie. De altfel, Agcom a emis deja un avertisment împotriva operatorului Fastweb pentru nerespectarea obligațiilor privind teleselling-ul și telemarketingul.
Cum funcționează filtrul „anti-spoofing” și ce urmează pentru operatorii telecom
Filtrul tehnologic a fost dezvoltat în urma consultărilor dintre Agcom și companiile de telefonie, începând din toamna trecută. Ministerul Întreprinderilor a deschis un grup de lucru tehnic, incluzând Garantele pentru Protecția Datelor și Autoritatea Antitrust. Următorul pas este aplicarea efectivă a acestei măsuri, care va începe cu apelurile provenite din rețelele fixe, urmând ca mai apoi să fie extinsă și la cele mobile. Companiile au la dispoziție șase luni pentru a se conforma noii reglementări.
Pentru apelurile care vin din afara Italiei, dar folosesc prefixe italiene, operatorii vor trebui să instaleze un sistem automat de blocare dacă identifică o neconcordanță între locația apelului și prefixul utilizat. În cazul rețelelor mobile, verificarea se va face printr-un sistem de baze de date comune, care trebuie să confirme dacă numărul care sună se află în roaming sau nu. Dacă nu este un client real care folosește roamingul, apelul va fi blocat.
Comisarul Agcom, Massimiliano Capitanio, a subliniat importanța măsurii, explicând că filtre similare sunt deja aplicate cu succes în Finlanda, Slovacia, Marea Britanie și Australia. În aceste țări, s-au putut bloca sute de milioane de apeluri frauduloase în doar câteva luni. Doar o mică parte dintre operatori s-a opus măsurii în Italia.
Măsura nu se aplică pentru moment apelurilor care folosesc doar rețelele de internet, cum sunt cele efectuate prin WhatsApp sau alte platforme de tip VoIP, nici celor prin satelit, utilizate uneori pentru a ocoli filtrele. Agcom precizează însă că aceste metode sunt încă puțin utilizate în Italia. Dacă în viitor escrocii își vor adapta metodele, se vor lua în calcul noi intervenții legislative.
Un avantaj important al acestui sistem este că îi obligă pe operatorii care intermediază serviciile de telemarketing să respecte reguli clare, iar cei care nu se conformează riscă sancțiuni usturătoare, inclusiv amenzi de ordinul milioanelor de euro.
Propuneri legislative în completarea măsurii tehnice
În paralel cu implementarea filtrului „anti-spoofing”, mai mulți parlamentari au propus o serie de amendamente la decretul Longi, aflat în prezent în dezbatere în Camera Deputaților. Printre acestea se numără ideea Legii de a împărți costurile noului sistem între operatorii de telefonie și clienții care contractează servicii de telemarketing. De asemenea, se propune interzicerea încheierii de contracte telefonice cu persoane în vârstă sau vulnerabile, precum și introducerea unui prefix unic pentru toate apelurile comerciale, astfel încât să poată fi identificate mai ușor.
Aceste idei au fost bine primite de Partidul Democrat și de asociațiile de protecție a consumatorilor, dar au stârnit opoziția partidelor de dreapta, în special Fratelli d’Italia și Forza Italia, care susțin că astfel ar fi afectată industria legală a telemarketingului.
Un alt protocol, numit „Stir/Shaken”, deja aplicat în Statele Unite, Canada și Franța, ar fi putut certifica identitatea apelantului printr-un sistem avansat de verificare, dar a fost respins de operatorii italieni pe motiv că este prea costisitor și dificil de aplicat fără un acord internațional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News