Italia. Încă o reformă a pensiilor: Cum se pot înceta mai rapid raporturile de serviciu

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Zeci de mii de români stabiliți în străinătate iau acolo pensia din România. Ce diferențe există față de pensiile din alte țări
Zeci de mii de români stabiliți în străinătate iau acolo pensia din România. Ce diferențe există față de pensiile din alte țări

Pe măsură ce se apropie expirarea renumitei pensii "Cota 100",  și care își va înceta efectele la sfârșitul anului, se ia în calcul noua lege a bugetului pe 2022, care ar trebui să aducă o probabilă extindere a Ape sociale, așa-numitul avans de pensie care permite ieșirea din câmpul muncii cu cel puțin 63 de ani împliniți. Iată mai multe detalii.

În așteptarea următoarei reforme a pensiilor, să aruncăm o privire asupra posibilităților de pensionare în 2022.  De fapt, pentru cei care se apropie de pensionare, este foarte important să înțeleagă care vor fi posibilitățile de ieșire din sistem anul viitor, ținând cont și de posibilele prelungiri anunțate.

Vârsta de pensionare 2021


Pentru cei care doresc să iasă cu o pensie pentru limită de vârstă, posibilitățile rămân 3:

- pensie obișnuită de bătrânețe la vârsta de 67 de ani, cu condiția să se fi acumulat cel puțin 20 de ani de contribuții.
- pensie de bătrânețe contributivă pentru cei care nu au împlinit 20 de ani de cotizare; măsura presupune ca aceștia să fi împlinit 71 de ani și să fi plătit toate contribuțiile (începând cu un minim de 5 ani) începând cu 1996.
- numai pentru lucrătorii din sectorul privat și pentru cei care desfășoară activități independente cu o invaliditate de cel puțin 80%, pensionarea este posibilă cu cel puțin 20 de ani de contribuții și 56 de ani pentru femei și 61 de ani pentru bărbați, datorită pensiei anticipate de bătrânețe.

Pe lângă pensiile pentru limită de vârstă, lucrătorii pot alege, de asemenea, între mai multe pensii anticipate.

Pensia obișnuită de pensionare anticipată necesită, indiferent de vârstă, 41 de ani și 10 luni de contribuții pentru femei și 42 de ani și 10 luni de contribuții pentru bărbați. Este necesară o perioadă de așteptare de 3 luni de la atingerea cerinței de contribuție.

Reforma pensiilor 2021


 
Pe de altă parte, pensia contributivă de pensionare anticipată este destinată doar celor care se încadrează în sistemul contributiv pur (toate contribuțiile plătite după 1995 sau incluse în contul separat al INPS) și necesită o vârstă de cel puțin 64 de ani și cel puțin 20 de ani de contribuții, iar prima indemnizație de pensie plătită să fie egală sau mai mare decât de 2,8 ori valoarea minimă INPS.

Pensia cu cota 41 este rezervată lucrătorilor precoce, adică celor care au plătit cel puțin 12 luni de contribuții înainte de a împlini vârsta de 19 ani, care au acumulat un total de 41 de ani de contribuții și care se încadrează într-unul dintre profilurile de protecție.

Măsuri în așteptare de prelungire

A fost anunțată prelungirea cu un an pentru Ape Sociale și Women's Option. În cazul în care se acordă prelungirea, aceste două măsuri vor permite pensionarea și în 2022.

În cazul opțiunii pentru femei, se vorbește despre posibilitatea de a permite accesul și celor care vor atinge cerințele (58 de ani pentru salariate, 59 de ani pentru femeile care desfășoară activități independente, pentru ambele 35 de ani de contribuții) până la 31 decembrie 2021, inclusiv celor născute în 1962 ca independente și 1963 ca salariate.

Pentru Ape sociale, fără a aduce atingere cerințelor de 63 de ani și 30 de ani de cotizare pentru șomeri, îngrijitori și persoane cu dizabilități și 36 de ani pentru muncitorii grei și muncitori silitori, cerințele de eligibilitate pot fi atinse până la 31 decembrie 2022.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel