Italia, în alertă. Vulcanul Campi Flegrei, pe cale să eurpă. Specialiști: Scoarța a devenit elastică

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Vulcan Campi Flegrei
Vulcan Campi Flegrei

O tranziție de la o fază elastică la una neelastică, adică cu posibile fracturi: acestea sunt schimbările din scoarța calderei Câmpurilor Felebrei identificate de o cercetare publicată în revista Nature și născută din colaborarea dintre University College London și Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie.

Vulcanul Campi Flegrei din sudul Italiei a devenit mai slab și mai predispus la rupere, ceea ce face mai probabilă o erupție, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la UCL și de la Institutul Național de Cercetare pentru Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia.

Datele indică faptul că schimbarea observată în dinamica complexă a marii căldări ar putea duce la oprirea fenomenelor de ridicare și la reluarea unei subsidențe lente.

Vulcanul Campi Flegrei ar putea erupe oricând

 

"Studiul", a explicat Stefano Carlino, de la Osservatorio Vesuviano dell'Ingv, citata de ANSA, "arată că, deși nivelul solului atins astăzi este cu peste 10 centimetri mai mare decât în timpul crizei bradsismice din 1984, deformarea inelastică are loc la un nivel de tensiune mai mic decât în 1984. Acest rezultat sugerează că în timpul episoadelor de ridicare a calderei din ultimele decenii s-au produs progresiv schimbări în starea fizică a scoarței“.

Schimbări care nu pot fi trecute cu vederea în studiul evoluției viitoare, într-o situație actuală în care se crede că fluidele (probabil și magma și gazul) se deplasează la o adâncime de aproximativ 3 kilometri. 

Începând cu anii 1950, au avut loc numeroase episoade de ridicări în Câmpurile Felegrae, iar această schimbare de stare, de la un regim elastic și inelastic, ar putea marca o tranziție importantă: chiar o inversare a dinamicii actuale. "În scenariul cel mai critic", a observat Nicola Alessandro Pino, de la Observatorul Ingv Vesuvius, "persistența regimului inelastic ar putea duce la fracturarea rapidă a straturilor crustale cele mai superficiale, cu precursori care ar putea fi mai puțin intensi decât se așteaptă în general în cazul magmei ascendente. Cu toate acestea, reactivarea progresivă și generalizată a fracturilor ar putea provoca depresurizarea sistemului hidrotermal, cu oprirea ridicării solului și, prin urmare, reluarea subsidenței lente".

Ultima erupție a vulcanului Campi Flegrei s-a petrecut cu aproape 500 de ani în urmă

 

Vulcanul, a cărui ultimă erupție a avut loc în 1538, a fost neliniștit timp de peste 70 de ani, cu vârfuri de agitație de doi ani în anii 1950, 1970 și 1980, și o fază mai lentă de agitație în ultimul deceniu. Zeci de mii de cutremure mici au avut loc în aceste perioade, iar orașul de coastă Pozzuoli a fost ridicat cu aproape 4 m, aproximativ cât un autobuz cu două etaje, potrivit Migranews.com.

Noul studiu, publicat în revista Nature's Communications Earth & Environment, a folosit un model de fracturare a vulcanului, dezvoltat la UCL, pentru a interpreta modelele de cutremure și de ridicare a solului și a concluzionat că unele părți ale vulcanului au fost întinse aproape până la punctul de rupere.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel