Italia. Deplasările, interzise în perioada Sărbătorilor. Când poți călători și ce se poate schimba: „S-ar putea găsi măsuri de bun-simț!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
București, Sectorul 4: Nouă staţii de metrou vor fi modernizate şi autorizate ISU / Foto ILUSTRATIV
București, Sectorul 4: Nouă staţii de metrou vor fi modernizate şi autorizate ISU / Foto ILUSTRATIV

Președintele italian Sergio Mattarella a semnat decretul-lege privind călătoriile, care confirmă înăsprirea regulilor de sărbători. Crăciunul și Anul Nou sunt „blindate” în interiorul localităților, iar din 21 decembrie până în 6 ianuarie nu se poate trece nici dintr-o regiune în alta.

De Crăciun și Revelion, italienii trebuie să rămână în localitățile în care trăiesc, iar din 21 decembrie până în 6 ianuarie nu se poate circula între regiuni

Proiectul este încă dezbătut și nu este exclus faptul că în Parlament părțile vor lupta să-l schimbe, relatează corriere.it. Chiar și regiunile și-au exprimat în unanimitate toată nedumerirea, în apărarea cetățenilor care locuiesc în orașe mai mici și care se simt discriminate față de locuitorii orașelor mari.

Între timp, guvernul clarifică îndoielile: o măsură severă, impusă pentru a descuraja călătoriile în străinătate și pentru a împiedica turiștii care aleg să plece în străinătate în timpul vacanțelor, odată ce se întorc în Italia, nu contribuie la răspândirea infecției de la Covid-19.

 

Ce măsură împiedică deplasarea între regiuni?

 

Decretul-lege din 2 decembrie 2020, care a intrat în vigoare la 3 decembrie, interzice pe întreg teritoriul național, de la 21 decembrie până la 6 ianuarie, orice deplasare în regiuni și provincii autonome.

Reguli care devin și mai stricte în 25, 26 decembrie și 1 ianuarie: această decizie guvernamentală, dorită cu tărie de miniștrii care susțin linia de rigoare, Speranza, Boccia și Franceschini, a stârnit proteste.

 

Există posibile modificări?

 

Președintele Piemontului Alberto Cirio i-a scris o scrisoare lungă primului ministru Giuseppe Conte în care cere ca reîntregirea familiei să fie permisă: „După cum știți, Piemontul este o regiune în care prezența municipalităților cu dimensiuni demografice reduse reprezintă marea majoritate din municipii, există 1.046 de municipii în care populația este sub 5.000 de locuitori. Prin urmare, veți înțelege cât de mare este sentimentul descurajării multor cetățeni”.

Argumentul folosit de cei care protestează împotriva decretului este comparația cu marile orașe. Între Roma de Nord și Roma de Sud există douăzeci de kilometri, în timp ce în multe cazuri distanțele dintre un mic municipiu și altul sunt mult mai mici.

 

Cum s-ar putea schimba interdicția de circulație între municipalități?

 

Ideea care ar putea deveni o propunere parlamentară este introducerea interdicției de călătorie la nivel provincial și nu mai municipal. După cum spunea Stefano Bonaccini în urmă cu trei zile, „s-ar putea găsi o măsură de bun-simț”.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a făcut deja cunoscut faptul că nu este de acord.

 

Dacă soțul / partenerul se mută la a doua casă, într-o altă regiune din zona galbenă până pe 20 decembrie, se poate alătura celuilalt între 21 decembrie și 6 ianuarie?

 

Nu. Dpcm prevede interzicerea accesului la locuințe secundare într-o altă regiune în perioada 21 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021. Dacă intenționați să petreceți sărbătorile împreună, va trebui să fiți în același loc până la 20 decembrie 2020.

 

Dacă soțul / partenerul se află în cea de-a doua casă din afara municipiului în ziua de Crăciun, celălalt se poate alătura lui?

 


Nu. Interdicția se aplică și locuințelor secundare situate într-un alt municipiu, în zilele de 25 și 26 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2021.

 

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel