Italia. Creștere alarmantă a numărului de accidente de muncă și de boli profesionale în rândul lucrătorilor străini: Românii, cei mai afectați

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Sunt aproape 2,3 milioane de lucrători străini în Italia, dintre care 42% femei, care lucrează în locuri de muncă slab calificate, cu salarii medii mai mici decât ale colegilor lor. Străinii sunt adesea angajați în activități deosebit de grele, care îi expun la riscuri mai mari pentru sănătate și securitate. Sănătatea, transportul și depozitarea, precum și construcțiile sunt sectoarele cele mai lovite de  accidente de muncă și de boli profesionale.

Noul număr al publicației periodice Dati Inail (n.r. Istituto nazionale Assicurazione Infortuni sul Lavoro, trad. Institutul Național de Asigurări Împotriva Accidentelor de Muncă, PDF AICI), editată de cabinetul de consultanță statistică actuarială Inail, este dedicat unei analize a evoluției accidentaților și tehnicii lucrătorilor străini, definiție care include toți lucrătorii născuți în străinătate, inclusiv cetățenii italieni și persoanele de origine străină care au dobândit cetățenia italiană.

Numărul muncitorilor străini se ridică la aproape 2,3 milioane (italienii sunt 20,3), 42% dintre ei sunt femei (aproximativ 950.000), iar angajarea lor este caracterizată de o mobilitate redusă între diferitele sectoare: naționalitatea și sexul rămân aceleași chiar și după mulți ani de serviciu, indiferent de calificări. Deși contribuie în mod semnificativ la sistemul național de producție, în multe cazuri se află în situații de neregularitate, incertitudine și exploatare a forței de muncă. De fapt, condițiile lor sunt, în medie, mai proaste decât cele ale italienilor: ocupă locuri de muncă slab calificate, cu salarii medii mai mici decât ale colegilor lor.

O treime dintre ei au o calificare mai mare decât cea a locului de muncă pe care îl ocupă. De asemenea, lucrătorii străini sunt adesea angajați în activități deosebit de grele, manuale și repetitive, care îi expun la riscuri mai mari. În special, 42,4 % dintre bărbați sunt angajați în industrie și construcții, iar 38,2 % dintre femei în servicii casnice și de îngrijire.

O treime dintre muncitorii străini au o calificare mai mare decât munca prestată

 

Muncitorii manuali, muncitorii, ospătarii, portarii, transportatorii și femeile de serviciu sunt profesiile cele mai frecvente (63,8% dintre străini în profesii necalificate sau muncitori, față de 31,7% dintre italieni). După cum subliniază Centrul de studii și cercetări Idos, fenomenul de "supracalificare", adică starea în care o persoană exercită o muncă ce necesită o pregătire intelectuală sau tehnică mai mică decât cea pe care o posedă, este, de asemenea, foarte frecventă în rândul acestora.

O treime dintre străini, de fapt, au o calificare mai mare decât munca pe care o desfășoară, în timp ce în rândul italienilor aceeași pondere scade la mai puțin de un sfert.

În 2021, s-au înregistrat cu 3,1% mai multe accidente decât în 2020. În contrast cu scăderea generală de 1,4%, în 2021, raportările de accidente de la lucrătorii străini au crescut cu 3,1% față de anul precedent, de la 99.545 la 102.658. Peste 78% dintre acestea au vizat lucrători din afara UE (+8,4% față de 2017), iar ponderea rămasă a vizat lucrători din UE (-13%). Dacă ne concentrăm asupra cazurilor mortale, în 2021 au fost raportate în total 1.400 de cazuri mortale, în creștere cu 18,5% față de 2017. Creșterea a vizat atât lucrătorii italieni (+201 cazuri, de la 988 la 1.189), cât și pe cei străini (+18, de la 193 la 211). În comparație cu cele 1.695 de decese raportate în 2020, totuși, numărul este în scădere atât în rândul italienilor (-263), cât și al străinilor (-32).

Angajații români, străinii cei mai afectați de accidentele de muncă în Italia

 

Aproape de atingerea nivelurilor de dinaintea pandemiei. Dacă ne uităm la perioada de cinci ani 2017-2021, reiese că accidentele raportate de bărbații și femeile născuți în străinătate revin la nivelurile pre-pandemice. Bărbații, care au înregistrat o scădere a numărului de raportări în 2020 și din cauza închiderii multor activități de producție, cu cele peste 73.000 de cazuri din 2021 au ajuns de fapt aproape de cifra din perioada de trei ani precedentă (75.000). Pe de altă parte, femeile, care sunt angajate cu preponderență în anumite sectoare, cum ar fi asistența medicală, îngrijirea și îngrijirea personală, au înregistrat o creștere a numărului de plângeri în 2020 din cauza infecțiilor Covid-19 de origine profesională, în timp ce în anul următor, cu puțin peste 29 de mii de plângeri, au revenit la nivelul din perioada de trei ani 2017-2019.

Sănătatea, transportul și depozitarea și construcțiile sunt cele mai afectate sectoare. Mai mult de jumătate dintre plângeri (53%) au vizat lucrători din industria prelucrătoare, sănătate, transport și depozitare și construcții, în timp ce profesiile cele mai afectate au fost cele de cărăuși, șoferi de camion, zidari de piatră și cărămidă, muncitori în ambalaje și depozite și muncitori în construcții civile, care împreună au reprezentat o treime din numărul total de cazuri raportate, un procent mult mai mare decât cel al italienilor angajați în aceleași locuri de muncă (12,6%).

În rândul femeilor străine, aproape jumătate dintre persoanele accidentate (47%) sunt angajate în domeniul asistenței medicale, al îngrijirii personale, al curățeniei și al serviciilor comerciale și ca ajutoare casnice. Cele mai afectate comunități sunt cele românești, albaneze și marocane, cu 36% dintre plângeri în 2021.

Cel mai des întâlnite categorii de boli profesionale

 

Îmbolnăvirile legate de muncă au crescut cu 31,6%. În ceea ce privește bolile profesionale, dintr-un total de peste 55.000 semnalate în 2021, cele ale lucrătorilor străini reprezintă 4.136 de cazuri, 7,5% din total și o creștere de 31,6% față de 3.142 în anul precedent. Două treimi (2.712) au fost raportate de lucrători de sex masculin și 69% (2.852 de cazuri) de lucrători extracomunitari, în special albanezi (655), marocani (382) și elvețieni (330). Creșterea procentuală a numărului de patologii raportate de străini în perioada 2020-2021 este mai mare în cazul lucrătorilor non-UE (+35,3%, de la 2.108 la 2.852), decât în cazul lucrătorilor din UE, care înregistrează +24,2% (de la 1.034 la 1.284).

În ceea ce privește sectoarele de activitate economică, net de cazurile nedeterminate, 37,3% din cazurile de lucrători străini sunt concentrate în sectorul manufacturier, în special în sectorul alimentar și în cel al fabricării produselor metalice, iar 23,6% în construcții. Cele mai multe plângeri (77,7%) se referă la boli ale sistemului osteo-muscular și ale țesutului conjunctiv, care, împreună cu cele ale sistemului nervos și ale urechii, reprezintă 95,1% din total, fără diferențe deosebite între lucrătorii din UE și cei din afara UE.

Din partea Institutului, un produs informativ multimedia pentru a contracara caporalismul și exploatarea. Printre inițiativele de combatere a fenomenului de "caporalato" (muncă forțată) și de exploatare a forței de muncă, care afectează forța de muncă străină, în special în agricultură și construcții, și care implică, de asemenea, încălcarea normelor de sănătate și securitate, cu expunerea la un risc ridicat de accidente, leziuni sau boli, Dati Inail semnalează produsul informativ multimedia "La Responsabilità è... Sicurezza sul lavoro" (Responsabilitatea este... Siguranța la locul de muncă). Destinată mediatorilor interculturali, ca punct de referință pentru integrarea lucrătorilor imigranți în  Italia, aplicația web este structurată în patru module care acoperă legislația italiană, funcția de mediator, integrarea socio-profesională a lucrătorilor străini și siguranța la locul de muncă. Fiecare modul este subdivizat în "pilule" formate din ecrane ilustrative, însoțite de comentarii audio și link-uri către documente de aprofundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel