Italia. Bonus de 550 de euro pentru muncitorii sezonieri și pentru cei care lucrează part-time

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Autoritățile din Italia au anunțat un bonus special de 550 de euro pentru cei care lucrează part-time și pentru muncitorii sezonieri. Termenul limită de aplicare a fost stabilit pentru data de 15 decembrie 2023.

Termenul limită pentru a solicita prima de 550 EUR destinată lucrătorilor cu jumătate de normă este 15 decembrie. Introdus odată cu conversia Decretului de ajutor nr. 50/2022 pentru a recunoaște parțial, printr-o plată anuală unică, ceea ce s-a pierdut, în termeni de contribuții, pentru perioadele nelucrate, Bonusul de 550 EUR se adresează lucrătorilor sezonieri cu perioade lungi de inactivitate. Prestația, refinanțată cu 30 de milioane de euro, a fost reînnoită pentru 2023 prin decretul fiscal care însoțește Legea bugetului.

Într-un comunicat citat de cotidianul Corriere della Sera, INPS anunță că bonusul se extinde la toate tipurile de contracte cu timp parțial care au înregistrat o suspendare a activității de cel puțin o lună.

Cui se adresează bonusul


Bonusul se adresează tuturor cazurilor de suspendare a activității pentru cel puțin o lună (4 săptămâni). În plus, articolul 18 din decretul fiscal aprobat la 16 octombrie precizează că acesta se adresează:

* salariaților societăților private care dețin un contract de muncă ciclic cu timp parțial în anul 2022, care prevede perioade nelucrate integral de cel puțin o lună în mod continuu și, în total, nu mai puțin de șapte săptămâni și nu mai mult de douăzeci de săptămâni, din cauza suspendării ciclice a prestației de muncă;

* aceștia, la data depunerii cererii, nu trebuie să fie titulari ai altor raporturi de muncă sau beneficiari ai Noii Prestații de Asigurări Sociale pentru Ocuparea Forței de Muncă (NASpI) sau ai pensiilor.

Poți lua bonusul de 550 de euro dacă beneficiezi și de alte ajutoare

 

Prima de 550 de euro poate fi cumulată cu indemnizația de invaliditate. Pe de altă parte, aceasta nu este compatibilă cu beneficiarii Noii Prestații de Asigurări Sociale pentru Ocuparea Forței de Muncă (NASpI) și nici cu prestațiile de pensie. Acesta poate fi acordat o singură dată fiecărui lucrător și nu contribuie la formarea veniturilor.

Cererile trebuie depuse la Inps până la data de 15 decembrie 2023 pentru ambele perioade 2022 (extinderea beneficiarilor dă dreptul să aplice și celor care au fost excluși data precedentă), exclusiv online.

Cei care doresc să aplice pentru acest ajutor o pot face pe site-ul oficial INPS, la secțiunea "Punto d’accesso alle prestazioni non pensionistiche". 

Ca alternativă la portalul web, indemnizația unică poate fi solicitată prin intermediul serviciului telefonic al Centrului de Contact Multicanal, care poate fi apelat de pe un telefon fix (803 164) și de pe un telefon mobil (06.164164) sau prin intermediul Instituti di Patronato (Institutele de Patronaj).

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel