Istoric britanic, apel către tinerii români: Întoarceți-vă în țară. România va deveni o placă turnantă în regiune

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Istoricul britanic Dennis Deletant, profesor de Studii Românești la University College din Londra, le trimite un mesaj  tinerilor din România plecați  la studii sau la muncă în străinătate.

Deletant, care de anul trecut are și cetățenie română, este un bun cunoscător al realităților politico-economice din Europa de Est și mai ales din România, țară pe care a vizitat-o pentru prima oară în 1965.  

Într-un interviu acordat pentru știrileprotv.ro, Deletant a explicat că exodul creierelor din România, după aderarea la UE, nu este ceva singular la nivelul Uniunii.

Cristian Leonte: (…) Copiii pleacă în străinătate, dar nu știm dacă mai vin. Întrebarea mea este, mai degrabă, un îndemn: să îi dați un sfat unui tânăr care termină liceul în curând sau care abia l-a terminat, ce să facă cu viitorul lui, să plece, să se întoarcă, să rămână și să construiască, ce să facă?

Apel către tinerii români: Întoarceți-vă în țară

 

Dennis Deletant: “Să profite cât poate de mult de experiență din Statele Unite, din Marea Britanie, Canada, Franța, dar după aceea să încerce să ajute. (...) România trece printr-o fază pe care prin care au trecut și alte țări membre al Uniunii Europene. (...) Și aici m-aș referi la experiența Spaniei și a Portugaliei, de exemplu. Când au intrat în Uniunea Europeană, a fost un exod al creierelor din aceste țări”.

România are însă “această șansă de a se realiza și de a fi o țară foarte înfloritoare în Europa”, dat fiind rolul său strategic în această parte a Europei, a spus el.

Dennis Deletant: “Sfatul meu este (...) să vă gândiți să vă întoarceți în țară, pentru că România, din punct de vedere strategic, va fi o placă turnantă pentru dezvoltarea Orientului Apropiat, cum era în secolele 18-19. Foarte mulți negustori au devenit antreprenori, au construit căile ferate, au construit tot felul de mijloace de a a exporta și de a importa. Același lucru se va întâmpla, la o altfel de scară, cu mijloacele tehnologice care există (acum). Deci România are această șansă de a se realiza și de a fi o țară într-adevăr foarte înfloritoare în Europa”.

Vezi continuarea pe știrileprotv.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel