Iohannis: Suntem pregătiți pentru poziționarea grupului de luptă NATO în România

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Iohannis - Suntem pregătiți pentru poziționarea grupului de luptă NATO în România
Iohannis - Suntem pregătiți pentru poziționarea grupului de luptă NATO în România

Președintele Klaus Iohannis spune că România este pregătită să găzduiască un grup de luptă NATO. El precizează că a discutat subiectul și cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să consolideze prezenţa militară în centrul şi sud-estul Europei, anunța șeful NATO

„Am discutat cu președintele Macron, în marja întâlnirii de aseară, și această chestiune. Rămânem implicați. Franța își dorește în continuare să fie națiune cadru. Noi ne dorim în continuare ca acest grup de luptă să fie poziționat în România. Și da, pot să vă spun că noi suntem pregătiți. Știm unde va fi poziționat acest grup, însă acest grup de luptă încă nu este aprobat formal la nivel NATO, însă suntem optimiști”, spune Klaus Iohannis.

El și-a exprimat convingerea că Aliații vor agrea acest format.

„Discuțiile se vor purta în această primăvară și în final, când totul va fi rezolvat și clarificat, vom putea să facem și declarații publice despre cine participă, unde vor fi poziționați și alte detalii interesante pentru publicul din România, dar chiar acum încă nu”, conchide șeful statului.

 

Iohannis: Suntem pregătiți pentru poziționarea grupului de luptă NATO în România

 

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să consolideze prezenţa militară în centrul şi sud-estul Europei, inclusiv prin poziţionarea unui grup de luptă în România, a afirmat miercuri secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„Am ordonat suplimentarea prezenţei, dar este mai mult o reacţie imediată la actuala criză, problema cealaltă este dacă vom avea ajustări pe termen mai lung. Nu a fost luată o decizie finală. Când am fost în vizită în România, vinerea trecută, ei sunt pregătiţi să găzduiască un grup de luptă, Franţa este pregătită să îl comande şi toţi ceilalţi aliaţi au exprimat voinţa de a participa. Există o voinţă puternică, există disponibilitate, dar decizia finală nu a fost încă luată, o vom lua în funcţie de sfaturile comandanţilor militari. Nu va fi neapărat ca în cazul grupurilor de luptă din ţările baltice, dar se bazează pe acelaşi concept, forţe multinaţionale NATO în est”, spunea Stoltenberg.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel