Iohannis, precizări despre românii din Anglia, după întâlnirea cu ministrul de Externe britanic

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 1 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Jeremy Hunt, Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de ultimele evoluţii privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), precum şi de relaţia bilaterală româno-britanică.

În contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic la 29 ianuarie a.c. referitoare la continuarea procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că o retragere fără un acord va avea consecinţe negative semnificative atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru statele membre UE.

Preşedintele României a arătat că Acordul de Retragere negociat de UE27 şi Marea Britanie este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, cei doi interlocutori au evidenţiat dialogul politic foarte bun dintre cele două ţări, subsumat Parteneriatului Strategic lansat în 2003 şi revizuit în 2011, care a evoluat pozitiv de-a lungul anilor, în principal în domeniile securităţii şi apărării.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că relaţia bilaterală nu trebuie să fie influenţată negativ de procesul Brexit. În acest context, Preşedintele României s-a exprimat în favoarea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, fiind necesară intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, al securităţii, inclusiv în cadrul NATO şi pe Flancul Estic al Alianţei. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea puternică a României, şi a sa personală, pentru NATO şi relaţia transatlantică, evidenţiind totodată importanţa unei împărţiri corecte a responsabilităţilor (fair burden sharing) în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare. Această abordare a fost împărtăşită de ministrul de externe al Regatului Unit, fiind subliniat faptul că ambele state alocă 2% pentru apărare şi sprijină ferm consolidarea NATO şi a relaţiei transatlantice.

Totodată, Preşedintele României a menţionat susţinerea ţării noastre pentru întărirea parteneriatului UE-NATO, inclusiv în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pledând pentru evitarea duplicărilor şi promovarea complementarităţii, astfel încât să fie atinsă o veritabilă sinergie a eforturilor celor două organizaţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunităţii româneşti din Marea Britanie la întărirea relaţiei bilaterale şi importanţa pe care România o acordă protecţiei drepturilor cetăţenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit. Astfel, Preşedintele României a evidenţiat gradul ridicat de integrare a comunităţii româneşti în societatea britanică, precum şi valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce ţării gazdă.

În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că protejarea drepturilor cetăţenilor români a fost şi rămâne principala prioritate pe care România a urmărit-o în cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Preşedintele României a menţionat că, şi în perioada următoare, cetăţenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât şi cei britanici din UE27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta vieţile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Ministrul de externe al Regatului Unit a exprimat totodată aprecierea deosebită a ţării sale pentru eforturile Preşedintelui Klaus Iohannis privind menţinerea şi consolidarea statului de drept în România.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel