Insula grecească Evia, destinaţie pentru turismul alternativ, se aşteaptă la un număr record de români în acest an

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Centrul şi nordul insulei Evia din Grecia se aşteaptă la un număr record de turişti români în acest an, au declarat oficiali şi hotelieri eleni, care mizează pe o creştere spectaculoasă a turismului în 2022, după doi ani de pandemie şi după incendiile puternice de vegetaţie din luna august a anului trecut.

Insula se prezintă ca o destinaţie tot mai căutată, datorită plajelor sale numeroase - atât amenajate, cât şi sălbatice - şi peisajelor montane, dar şi pentru biserici şi mănăstiri, ape termale, bucătăria tradiţională şi vinuri.

Deşi este dificil de estimat numărul lor exact, potrivit unor oficiali şi hotelieri eleni, românii constituie unul din primele cinci grupuri de turişti străini care aleg să viziteze sau să îşi petreacă vacanţa în Evia, a doua cea mai mare insulă a Greciei, după Creta.

Conform unor date recente ale autorităţilor elene, citate de Ministerul român al Afacerilor Externe, numărul turiştilor din România preconizat pentru acest sezon estival este de aproximativ 1,4 milioane pentru întreaga Grecie.

"Până acum câţiva ani, Evia nu era printre primele opţiuni ale turiştilor străini. Nu este la fel de dezvoltată ca alte locuri, cum ar fi insulele Mykonos sau Santorini. Nu a fost nici foarte promovată. Apoi, are relativ puţine hoteluri, iar insula este foarte mare, are aproximativ 200 de kilometri de la sud la nord", a afirmat pentru AGERPRES Chelmis Miltiades, patronul Hotelului Lucy din oraşul Halkida, centrul administrativ şi comercial al insulei Evia, şi şeful celei mai mari asociaţii hoteliere din insulă, din care fac parte aproximativ 60 de unităţi de cazare.

Insula grecească Evia, destinaţie pentru turismul alternativ



"Era o destinaţie în special pentru greci, dar în ultimii cinci ani a crescut foarte mult şi în privinţa numărului de turişti străini. Acum este a noua destinaţie turistică din Grecia", explică el.

La această creştere au contribuit, în opinia sa, participarea hotelierilor şi autorităţilor din Evia la târgurile de turism din străinătate, dar şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport, care face, de exemplu, ca accesul de la Atena spre Halkida cu maşina, pe autostradă, sau cu trenul direct de la aeroport să fie mult mai uşor.

Potrivit lui Miltiades, francezii reprezintă cel mai numeros grup turistic din Evia, urmaţi de britanici, austrieci şi români.

"În fiecare an mergem la târguri de turism în România, pentru a ne promova ca destinaţie. România creşte foarte mult. Românii vin în centrul Eviei în special individual, iar în nord merg în principal în grupuri", mai spune el.

Insula grecească Evia se aşteaptă la un număr record de români în acest an

 

Miltiades se aşteaptă ca acest an să fie mai bun ca 2019. "Guvernul (elen) estimează că Grecia va avea venituri de 15 miliarde de euro din turism în acest an. Realitatea este că am putea avea mai mult, 18-19 miliarde de euro. Probabil că după COVID oamenii vor să călătorească. Cererea este foarte mare", afirmă omul de afaceri, într-un interviu pentru AGEPRES realizat în cadrul unei vizite în scop jurnalistic organizată recent în insula Evia de Biroul din România al Organizaţiei Naţionale de Turism a Greciei.

"Mai este o altă mare schimbare aici. Mulţi investitori vin în Evia să cumpere hoteluri. Asta arată că Evia va deveni o destinaţie foarte importantă în viitor. Preţurile terenurilor sunt încă mici, aşa că există o oportunitate de investiţii. Sunt multe plaje frumoase, în special la Marea Egee. De asemenea, natura este foarte variată, nordul este diferit de sud", mai explică el.

"Cred că Evia va fi un trend în viitor, pentru că are multe lucruri de oferit. Vii aici şi poţi avea o întreagă experienţă, nu doar o simplă vacanţă. Organizăm excursii locale. Este insula turismului alternativ, pentru că poţi face multe activităţi, de la căţărat la scuba diving. Apoi, poţi vizita siturile arheologice din Halkida şi Eretria, două dintre cele mai vechi oraşe din Grecia", declară Miltiades.

Profesorul şi arheologul Konstantinos Politis, care este ocazional şi ghid turistic, spune că Halkida nu este în sine o mare destinaţie pentru străini, care sunt greu de ţinut mai mult de una-două nopţi în oraş şi care aleg să se îndrepte spre alte locuri din insulă.

Situat pe ambele maluri ale Strâmtorii Euripos, între Evia şi Grecia continentală şi la o distanţă de doar 80 de km de Atena, Halkida "este o destinaţie în principal pentru greci. Este un loc foarte bun pentru mâncare. Locuitorii Atenei vin aici să mănânce, pentru că peştele şi fructele de mare sunt foarte bune şi mult mai ieftine decât în capitală", afirmă Politis.

Deşi urmele arhitecturii clasice au dispărut în mare parte în urma dezvoltărilor urbane succesive începute în secolul al 19-lea, odată cu statul grec modern, şi mai pot fi găsite aproape doar în Muzeul de Arheologie local, Halkida are câteva atracţii turistice importante, cum ar fi clădiri din perioada neoclasică, în special aşa-numita Casa Roşie şi Primăria, biserica bizantină Sfântul Nicolae şi biserica Sfânta Paraschiva, moscheea turcă Emir Zade, care datează din perioada otomană, şi fortăreaţa Karababas, un fost fort veneţian, situat pe dealul Kanithos, care oferă o frumoasă privelişte asupra oraşului şi asupra Golfului Evoikos.

Însă oraşul, situat pe coasta de vest a insulei Evia, este cunoscut în special pentru misteriosul fenomen al mareelor care se produce în Strâmtoarea Euripos. Mai exact, cursul apei se schimbă la fiecare şase ore, datorită forţei de atracţie a lunii. La fiecare schimbare de direcţie, apa se opreşte timp de aproximativ opt minute.

Fenomenul mareelor din Halkida



Turiştii care vor să afle mai multe despre acest fenomen special pot apela la Charalampos Sfetsas, un fost poliţist care şi-a dedicat ultimii ani studierii acestui fenomen, pe care îl descrie chiar din cel mai bun loc pentru a fi observat, Podul Negroponte, care în cursul fiecărei nopţi se deschide pentru a permite trecerea ambarcaţiunilor mari prin strâmtoare.

"Fenomenul mareelor din Halkida, care poate fi observat de pe minunata Strâmtoare Euripos, este un fenomen rar de schimbare a cursului curenţilor maritimi. Acest fenomen a atras atenţia şi admiraţia oamenilor încă din din vremurile antice, atât din perspectivă astronomică şi geofizică, cât şi din perspectivă filozofică", spune cercetătorul, care a scris şi o broşură despre acest fenomen rar

La aproximativ 20 de km sud de Halkida se află oraşul Eretria, o altă poartă importantă de intrare în insulă şi loc cu o istorie bogată.

"Foarte important pentru noi este că suntem aproape de Atena. Apoi, avem mare şi munte, situri arheologice şi mănăstiri. Eretria este foarte cunoscut şi pentru gastronomie", a declarat pentru AGERPRES primarul oraşului, Ioannis Dimitropoulos.

Românilor le place să viziteze



El mai afirmă că perspectivele pentru acest sezon turistic sunt bune, majoritatea hotelurilor fiind pline de la 1 iulie. "Îi aşteptăm pe români. Suntem pregătiţi să le oferim tot ce au nevoie", declară edilul.

Dintre obiectivele turistice din Eretria merită menţionate Muzeul de Arheologie, Casa cu Mozaicuri, datând din secolul al 4-lea î. Hr., un teatru antic în aer liber, aflat în prezent în reconstrucţie, şi câteva temple şi ruine antice.

Parte a municipalităţii Eretria este şi localitatea Amarinthos, despre care hotelierii spun că este tot mai căutată de români, în special de cei care vin cu maşina, individual, şi nu prin agenţii de turism.

"Românii sunt principalul grup de turişti străini care vin cu maşina. România e a doua piaţă străină pentru noi, după Franţa", spune Yorgos Papadopoulos, patronul hotelului Porto Evia din Amarinthos şi al altor hoteluri din Grecia.

"Românilor le place să viziteze. Le place să meargă la diferite plaje, nu într-un singur loc. Le place să mănânce în diferite restaurate, să încerce diversitatea gastronomică. Le place să interacţioneze cu localnicii, pentru că românii vorbesc engleza bine. Românii nu vor neapărat excursii organizate, îşi doresc să meargă pe cont propriu, pentru că pot sta cât de mult vor, pot face ce vor", adaugă el.

Preţurile din oraş sunt mici, de două sau chiar de trei ori mai mici decât în Santorini



"Românii au început să vină aici, treptat, în număr tot mai mare în ultimii zece ani. Le place foarte mult. Preţurile din oraş sunt mici, de două sau chiar de trei ori mai mici decât în Santorini, de exemplu", mai afirmă Papadopoulos, care precizează că, în special din cauza efectelor războiului din Ucraina, care a dus la scumpiri, preţurile de cazare sunt în 2022 cu 7-8% mai mari decât în ultimii ani.

În centrul insulei Evia se află de altfel mai multe obiective importante pentru turismul religios. Foarte aproape de Amarinthos se află o frumoasă mănăstire de maici, Sfântul Nicolae, cu picturi bizantine din secolul al 12-lea. Tot în zonă pot fi vizitate şi bisericile bizantine Koimesis şi Metamorphosis.

Pe drumul din centrul spre nordul Eviei se află Biserica "Sfântul Ioan Rusul" din localitatea Prokopi, unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj din Grecia de către ortodocşi, inclusiv de către numeroşi credincioşi români. Popularitatea locului printre români este atestată şi de faptul că magazinele de lângă celebra biserică, unde se află moaştele sfântului Ioan Rusul, au afişate denumirile produselor şi în limba română.

Nordul insulei Evia şi în special oraşul Edipsos sunt de asemenea extrem de căutat de turişti români, în principal datorită apelor termale.

Româncă: lucrez aici de nouă ani, şi sunt români care vin la tratament în fiecare an

 

"Oamenii vin în primul rând pentru apele termale", spune Alexandra Leonte, ghid turistic din Edipsos şi reprezentantă pentru Evia a agenţiei de turism Hello Holidays.

"Eu lucrez aici de nouă ani, şi sunt români care vin la tratament în fiecare an. Pot beneficia de ape termale la liber, unde nu plătesc absolut nimic, dar au şi baze spa în hoteluri. Cred că, din 2014-2015, numărul românilor care vin aici s-a triplat. Foarte mulţi vin şi individual, nu numai prin agenţii", explică ea.

"Vin foarte mulţi români în întreaga zonă Edipsos, în special pentru apele termale. Românii par foarte interesaţi de situaţia geologică de aici, caută locuri care au istorie", explică şi Anastasia, reprezentanta unuia din hotelurile din Edipsos care au izvoare naturale de ape termale, 9 Queens. În Edipsos se găsesc aproximativ 15 hoteluri care au facilităţi spa cu ape termale, însă numai cinci dintre ele deţin izvoare naturale pe proprietatea lor, dar există şi un loc cu ape termale amenajate direct în mare, care pot fi folosite gratuit şi au mare succes la turişti.

"Turiştii vin aici în special pentru apele termale. Dar de aici se pot duce peste tot în partea de nord a insulei Evia, pentru că accesul este foarte uşor. Pot îmbina concediile de relaxare la plajă cu turismul religios sau cu turismul cultural, pentru că se pot vizita foarte multe locuri speciale (...) Dar există şi turismul gastronomic, pentru că Evia este cunoscută şi pentru smochinele, deserturile, brânzeturile şi vinurile sale", declară şi Thodoris Rumeliotis, patronul Hotelului Lito din Edipsos şi preşedintele unei asociaţii hoteliere din nordul insulei Evia.

Primarul din Edipsos are legături în România



El precizează că principalele ţări cu care lucrează sunt România şi Serbia şi estimează că cel mai mare grup de turişti străini din acest an vor fi românii.

"Oamenii vin aici în general să se relaxeze, să meargă la plajă, dar îşi iau şi excursii opţionale. Seara, când se întorc, mănâncă la restaurant (...) Avem relaţii foarte bune cu România. Pentru că primarul din Edipsos are legături în România, turiştii români preferă să vină aici. Relaţiile s-au intensificat după ajutorul pe care l-au acordat pompierii români la stingerea incendiilor (de anul trecut din Evia - n.r.). De altfel, autorităţile de aici le-au oferit pompierilor români şi familiilor lor concediu gratuit în insulă", mai spune Rumeliotis.

La sfârşitul lunii mai, autorităţile elene au anunţat că pompieri din şase ţări europene, inclusiv România, vor fi staţionaţi în Grecia în această vară pentru a ajuta la combaterea potenţialelor incendii forestiere.

"Românii sunt prietenii noştri. Suntem popoare foarte asemănătoare. Pentru că vin foarte mulţi români aici, am ajuns să fim ca o mare familie", subliniază el.

Omul de afaceri mai afirmă că incendiile de anul trecut i-au afectat foarte mult, iar numeroşi oameni au rămas fără locuri de muncă, dar îşi exprimă convingerea că lucrurile vor reveni la normal, deşi e posibil ca efectele tragediei să se resimtă mai mulţi ani. De altfel, un drum cu maşina pe drumurile de pe dealurile din nordul insulei relevă încă urmele focurilor mistuitoare de acum aproape un an - suprafeţe întinse cu trunchiuri şi resturi de copaci arşi.

"Evia era o insulă total nepromovată până în 2014"



Aslanis Harris, patronul Hotelului Altamar din Pafki, o altă staţiune din nordul Evia, unde se află una din cele mai mari plaje din insulă, spune la rândul său că românilor le place Evia "pentru că este un loc liniştit şi sunt multe activităţi de făcut". "Ne place România, pentru că românii sunt foarte asemănători cu grecii", afirmă el.

"Evia era o insulă total nepromovată până în 2014", a mai declarat Alexandra Leonte pentru AGERPRES.

"Ei au avut dintotdeauna turism, dar era turism intern. În iulie şi august e plin de greci aici", adaugă ea, precizând însă că, din 2014, insula a început să se promoveze şi ca destinaţie pentru turişti străini.

Din acest motiv, a ajuns să fie căutată şi de români, în special de cupluri şi familii care vor pentru concediu o alternativă mai ieftină şi mai puţin aglomerată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel