Inflația din România rămâne în fruntea clasamentului european pentru a patra lună consecutivă

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

România este, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a stagnat la 2,6% în luna aprilie. Cu toate acestea, pentru a patra lună consecutiv, România a înregistrat cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, conform datelor publicate vineri de Eurostat.

În luna aprilie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) și Finlanda (0,6%). Pe de altă parte, cele mai mari rate ale inflației au fost înregistrate în România (6,2%), Belgia (4,9%) și Croația (4,7%).

Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România, de la 6,7% la 6,2%, a rămas stabilă în patru țări și a crescut în opt țări.

În zona euro, rata anuală a inflației a rămas constantă la 2,4% în luna aprilie. Cu toate acestea, datele Eurostat indică o scădere a inflației de bază, ajungând la 2,8% în aprilie, față de 3,1% în martie. Un alt indicator, care exclude și prețurile la țigări și alcool, a înregistrat o scădere la 2,7%, de la 2,9%. Inflația de bază este un indicator important pentru Banca Centrală Europeană în procesul său de luare a deciziilor de politică monetară.

În ceea ce privește România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că rata anuală a inflației a scăzut în luna aprilie 2024 la 5,9%, față de 6,61% în martie, cu serviciile înregistrând o creștere de prețuri de 10,05%.

Indicele armonizat al prețurilor de consum în luna aprilie 2024 a fost de 100,36% față de luna martie 2024. Rata anuală a inflației în luna aprilie 2024, comparativ cu aprilie 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a fost de 6,3%, scrie Agerpres. 

Banca Națională a României (BNR) și-a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,9%, față de 4,7% anterior, și estimează că va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

---------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel