Inflația din Marea Britanie scade pentru prima dată în aproape un an și mai mică decât în unele țări din UE

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Inflația din Marea Britanie scade pentru prima dată în aproape un an
Inflația din Marea Britanie scade pentru prima dată în aproape un an

Scăderea prețurilor la carburanți a provocat o scădere neașteptată a inflației în Marea Britanie în luna august, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, oferind un oarecare răgaz gospodăriilor și Băncii Angliei, după ce luna precedentă inflația a atins un maxim al ultimilor 40 de ani.

Rata anuală de creștere a prețurilor de consum a scăzut la 9,9% în august, de la 10,1% în iulie, prima scădere din septembrie 2021 și sub așteptările economiștilor, conform unui sondaj Reuters, potrivit cărora aceasta ar urma să crească în continuare până la un nou maxim de 10,2%.

 

Economiștii se așteaptă ca inflația să crească în continuare în cursul acestui an

 

Lira sterlină a slăbit la aflarea veștii, dar economiștii au declarat că se așteaptă ca inflația să crească în continuare în cursul acestui an și că Banca Angliei va trebui totuși să majoreze ratele săptămâna viitoare, după ce a amânat decizia din această săptămână, în urma decesului Reginei Elisabeta.

"Inflația globală și cea de bază a IPC din Marea Britanie nu au atins încă vârful. Ca atare, Banca Angliei va trebui să continue să învârtă șuruburile", a declarat Paul Dales, economist-șef pentru Marea Britanie la consultanții Capital Economics conform Reuters.

IPC a crescut cu 0,5% în perioada iulie-august, pe o bază neajustată în funcție de sezonalitate - sub previziunile economiștilor, care estimau o creștere de 0,6%, același ritm ca în luna precedentă.

Prețurile pentru carburanții și lubrifianții pentru vehicule au scăzut cu 6,8% în august, cea mai mare scădere lunară din aprilie 2020.

Cu toate acestea, Marea Britanie se luptă în continuare cu cea mai mare inflație dintre cele mai mari șapte economii avansate din lume, deși unele țări din UE - inclusiv Olanda și Spania - au rate mai mari.

 

Rata inflației din Marea Britanie este cea mai mare din G7, dar mai mică decât în unele țări din UE

 

Prețurile la gazele naturale au crescut în toată Europa după invazia Rusiei în Ucraina, chiar și în țări precum Marea Britanie, care a importat foarte puțin.

Contractele futures privind ratele dobânzilor indică o probabilitate de 79% ca BoE să majoreze ratele cu 75 de puncte de bază, până la 2,5%, pe 22 septembrie, ceea ce ar reprezenta cea mai mare creștere a ratelor din 1989 încoace, excluzând o scurtă încercare de a susține lira sterlină în timpul unei crize a cursului de schimb din 1992.

Sarcina BoE de a readuce inflația la ținta de 2% a fost ușor ușurată, cel puțin pe termen scurt, de decizia noului prim-ministru Liz Truss de a limita prețurile la energie pentru gospodării, care urmau să crească cu 80% în octombrie.

 

Inflația risca să depășească 15% la începutul anului viitor, potrivit unor economiști

 

Dales de la Capital a declarat că acum se așteaptă ca inflația să atingă un vârf de 11% în octombrie, când intră în vigoare plafonul - sub prognoza BoE de luna trecută, care prevedea un vârf de peste 13%.

Datele separate privind costurile de fabrică și prețurile de vânzare au adus vești bune privind presiunea inflaționistă în curs, fiind mai slabe decât toate previziunile.

Prețurile inputurilor pentru materiale și energie au scăzut cu 1,2% în termeni lunari în luna august, prima scădere din ultimii doi ani și determinată de scăderea prețurilor la țiței. Prețurile de vânzare din fabrică au scăzut, de asemenea, ușor în cursul lunii.

IPC de bază - care exclude prețurile la alimente, energie, alcool și tutun și care, în opinia unor economiști, oferă o mai bună orientare a tendințelor prețurilor pe termen lung - a crescut de la 6,2% la 6,3%, cel mai ridicat nivel din 1992.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel