Iată ce se întâmplă cu organismul tău atunci când dormi mai puțin de șapte ore. Sfatul specialiștilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Iată ce se întâmplă cu organismul tău atunci când dormi mai puțin de șapte ore / Foto: Unsplash
Iată ce se întâmplă cu organismul tău atunci când dormi mai puțin de șapte ore / Foto: Unsplash

Am văzut cu toții laudele umile ale lui Elon Musk din trecut despre faptul că este prea ocupat pentru a dormi, afirmând cândva că supraviețuiește cu șase ore de odihnă în fiecare noapte. Însă, iată ce se întâmplă cu organismul tău atunci când dormi mai puțin de șapte ore.

În 2013, miliardarul Tesla a dezvăluit că a reușit să afle care este cantitatea perfectă de somn pentru ca el să funcționeze la cel mai înalt nivel posibil.

"Am încercat să-mi dau seama care este cantitatea potrivită de somn", a declarat Musk pentru CHM Revolutionaries în 2013.

"Am descoperit că aș putea coborî sub un anumit prag de somn și, deși aș fi treaz mai multe ore și aș putea să mă mențin, aș face mai puține lucruri pentru că acuitatea mea mentală ar fi afectată. Așa că, am descoperit că, în general, numărul potrivit pentru mine este în jur de șase până la șase ore și jumătate, în medie, pe noapte."

Aceste comentarii au determinat-o mai târziu pe Arianna Huffington - co-fondatoarea Huffington Post și autoarea unei cărți intitulate The Sleep Revolution - să-i scrie o scrisoare deschisă, spunându-i că demonstrează "un mod extrem de învechit, antiștiințific și îngrozitor de ineficient de a folosi energia umană".

Răspunsul lui Musk? A scris pe Twitter la ora 2.30 dimineața pentru a spune că tocmai a ajuns acasă de la fabrica sa, adăugând: "Credeți că aceasta este o opțiune. Nu este".

 

Privarea de somn poate avea consecințe grave asupra organismului

 

Dar Business Insider a raportat anterior că ar putea fi și o abordare periculoasă, deoarece privarea de somn poate avea consecințe grave asupra organismului.

În timp ce unele dintre acestea nu sunt surprinzătoare - a fi privat de somn are un impact asupra memoriei pe termen scurt și pe termen lung; ai reacții mai lente; devii mai neîndemânatic și duce la iritabilitate, de exemplu - există alte repercusiuni care sunt puțin mai sinistre.

Potrivit Business Insider, diverse studii au arătat că privarea de somn a fost legată de un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon și de sân, precum și de boala Alzheimer, diabetul de tip 2 și bolile inflamatorii intestinale.

În mod similar, unele studii au observat că somnul ajută la curățarea creierului de proteina beta-amiloidă care se poate acumula atunci când ești treaz. Aceasta este o proteină care este legată de boala Alzheimer.

 

Privarea de somn poate agrava afecțiunile existente

 

De asemenea, se pare că poate agrava afecțiunile existente, cum ar fi astmul, artrita, boala Crohn și bolile cardiovasculare.

Oh, și iată încă una destul de întunecată: privarea de somn și somnul perturbat sunt adesea asociate cu reducerea libidoului și disfuncțiile sexuale atât la femei, cât și la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că a fi treaz scade nivelul de testosteron - un element important al apetitului sexual.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că adulții tineri care nu dorm suficient sunt mai puțin predispuși să se conecteze cu alte persoane la nivel social, ceea ce înseamnă că mulți se simt adesea mai singuri ca urmare.

Acei oameni nu au apoi tendința de a dormi la fel de bine, ceea ce înseamnă că rămânem cu un mare cerc vicios, obosit și singuratic.

Practic, multora dintre noi le place să se prezinte ca niște oameni supraomenești care sunt prea ocupați cu munca sau cu petrecerile pentru lucruri mărunte, cum ar fi somnul, dar nu este nicio rușine să ai parte de o noapte de somn decentă, conform Ladbible.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel