Guvernul din Spania propune majorarea salariului minim la 1.000 de euro

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Yolanda Diaz, ministrul Muncii, susține creșterea salariului minim pe economie
Yolanda Diaz, ministrul Muncii, susține creșterea salariului minim pe economie

Guvernul din Spania propune majorarea salariului minim pe economie la suma de 1.000 de euro, cu efect retroactiv de la începutul anului. Suma ar fi cu 31 de euro mai mare, în comparație cu nivelul actual de 965 de euro. 

Guvernul spaniol, prin Ministerul Muncii și Economiei Sociale condus de Yolanda Diaz, a propus partenerilor sociali o creștere a salariului minim la 996 de euro. Surse sindicale citate de presa din Spania susțin însă că propunerea care va ajunge în final pe masa Consiliului de Miniștri va fi de 1.000 de euro. Suma ar fi cu 31 de euro mai mult decât suma actuală (965 de euro pe lună pentru 14 plăți).

Creștere ar urma să fie aplicată retroactiv de la începutul anului.

Suma s-ar situa la mijlocul măririi recomandate de Comitetul de experți pentru SMI, care a sfătuit o creștere între 24 și 40 de euro pentru acest an. Totuși, suma este sub ceea ce au cerut sindicatele.

Sindicatele și oamenii de afaceri continuă dezbaterile

 

Reprezentanții sindicatelor, ai patronatelor și ai Executivului de la Madrid s-au întâlnit, luni, pentru a negocia o nouă creștere a salariului, pe care guvernul de coaliție intenționează să o aprobe până la sfârșitul lunii. Întâlnirea, care a fost prezidată de vicepreședintele secund, Yolanda Díaz, s-a încheiat fără un acord, așa că părțile au convenit organizarea unei noi întâlniri, miercuri.

Dacă va fi aprobată, majorarea propusă s-ar aplica retroactiv la 1 ianuarie. Aceasta înseamnă că lucrătorii care încasează salariul minim pe economie ar urma să primească suma majorată în statul de plată pentru ianuarie și februarie, în ciuda faptului că în aceste luni primesc suma în vigoare în prezent (965 euro pe lună în 14 plăți).

Creșterea mai mult decât previzibilă a salariului minim pe economie are sprijinul părții socialiste a guvernului de coaliție, după cum a menționat prim-vicepreședintele și ministrului afacerilor economice, Nadia Calvino. După cum a afirmat luni, el se angajează să "abordeze" creșterea "cât mai curând posibil", spre deosebire de alte ocazii în care a fost mai reticent.

"Nu există un instrument mai bun pentru promovarea egalității decât creșterea SMI", a declarat, la rândul său, Yolanda Diaz, care a adăugat că această creștere "îmbunătățește economia în ansamblu". "Credem că politica de venituri a guvernului este cea corectă", a mai spus ea, potrivit publicației spaniole 20 Minutos.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel