Guvernul a informat Comisia Europeană că suspendă contribuțiile la Pilonul II de pensii. Viorica DĂNCILĂ a MINȚIT ROMÂNII

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Senatorul PNL, Sorin Cîțu, dezvăluie că Guvernul României ar fi informat Comisia Europeană despre intenţia de desfiinţare a Pilonului II de pensii.

Viorica Dăncilă a declarat, că Guvernul are bani de salarii și pensii iar în privința suspendării Pilonului II a precizat că a fost doar o propunere a Comisie Naționale de Prognoză.

„Uitați de Pilonul II, a fost o propunere a Comisie Naționale de Prognoză neagreată de Guvern. Nu pot să vorbesc despre ceva neagreat, nici nu m-am uitat pe propunere”, a spus premierul Dăncilă.

Cîțu scrie pe facebook că în perioada 10-11 aprilie Guvernul a purtat discuții cu reprezentanții CE despre faptul că România ignoră creșterea deficitului structural și că în acest context Executivul a informat oficialii europeni de planurile sale privind suspendarea contritbuției pentru Pilonul II.

Guvernul are în vedere o schimbare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii. Autorităţile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, contribuţiile sociale transferate în cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate. Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii într-unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii în cadrul PSC”, se arată în raportul trimis Consiliului Europei de către Comisia Europeană, publicat de Florin Cîțu pe Facebook.

Potrivit senatorului, textul  indică faptul că există mai multe riscuri inclusiv pierderea beneficiilor de pe urma aplicarii clauzei pentru reforme sistemice care permite devieri de la tinta de deficit.

Senatorul PNL se întrabă ce ascunde PSD?

“Daca pana si CE stie de ce face PSD acest circ? Ce ascunde? PSD are nevoie de timp ca sa vina cu strategia de comunciare. Deja au planurile de suspendare a contributiei pentru pilonul II iar acum se gandesc cum se ni le bage pe gat si sa facem cat mai putin scandal. Nu trebuie lasati! PSD-istii mint doar pentru a mai castiga timp”, a scris Florin Cîțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel