Grapini, cerere către C.E.: Ce se întâmplă cu petrecerea timpului în străinătate

Raluca Andrei / 10 sep 2018, 19:51 Salveaza PDF Comentarii
Maria Grapini
Maria Grapini

Sub titlul „Modernizarea educației în UE”, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a interpelat Comisia Europeană, cu trimitere concretă la problemele critice din sectorul educației. Umanista a trecut în revistă toate tarele sistemului și a cerut un răspuns elaborat, pe fiecare temă în parte.

"Având în vedere raportul prezentat și dezbaterea care a avut loc în cadrul Parlamentului și ținând cont de situația actuală a educației din diferitele state membre, având în vedere problemele critice din sectorul educației, în mod deosebit cele din zonele rurale – lipsa profesorilor calificați, lipsa infrastructurii, sărăcia, necorelarea programelor educaționale cu cerințele pieței muncii, dar și necorelarea dintre metodele de educație și vocația copiilor, ce își propune Comisia pentru modernizarea educației în UE, astfel încât să avem cetățeni educați în UE, în corelare cu noile profesii cerute de dezvoltarea economică?", a scris umanista Comisiei.

CE i-a răspuns Mariei Grapini, astăzi, 10 septembrie, tocmai ziua în care elevii români au început școala.

Cu precizarea că statele membre dețin întreaga responsabilitate pentru politica în acest domeniu, Comisia Europeană a asigurat-o pe Maria Grapini că depune eforturi în vederea realizării, până în 2025, a unui spațiu european al educației în care educația, studiul și cercetarea să nu fie îngreunate de granițe.

Răspunsul Comisiei Europene

Mai multe inițiative recente reflectă această ambiție de a face ca petrecerea unei perioade în străinătate să fie un lucru perfect normal, ca diplomele de învățământ școlar și superior să fie recunoscute în toate țările UE, ca toată lumea să aibă acces la învățământ și formare de calitate superioară, ca buna cunoaștere a două limbi străine să devină standard și ca cetățenii să aibă un sentiment puternic al identității europene, cu asumarea patrimoniului cultural și a diversității europene", o informează CE pe Maria Grapini.

Mai mult, Comisia sugerează acțiuni pentru îmbunătățirea calității și a caracterului incluziv al școlilor, pentru sprijinirea cadrelor didactice și a directorilor de școli.

Comisia sprijină financiar reformele structurale, consolidarea capacităților și investițiile prin fonduri structurale, instrumente financiare și programe precum Erasmus+ și Orizont2020, se mai precizează în răspunsul oficial, transmis europarlamentarului PPU-sl.

"Ca parte a semestrului European, Comisia monitorizează situația din statele membre. Dacă sunt identificate deficiențe importante, Consiliul, pe baza propunerii Comisiei, recomandă statelor membre să ia măsuri la nivel de politică", se precizează în finalul răspunsului CE.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy