Giganții McDonald's, Starbucks, Coca-Cola și Pepsi își suspendă activitatea din Rusia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Giganții McDonald's, Starbucks, Coca-Cola și Pepsi își suspendă activitatea din Rusia
Giganții McDonald's, Starbucks, Coca-Cola și Pepsi își suspendă activitatea din Rusia

Din ce în ce mai multe companii mari își suspendă activitățile din Rusia, pentru a-și arăta suportul față de Ucraina. „Valorile noastre ne împiedică să ignorăm suferința umană inutilă care se desfășoară în Ucraina", spune directorul general al lanțului de burgeri McDonald's.

McDonald's își închide temporar cele 850 de restaurante din Rusia și oprește toate operațiunile din această țară, o decizie care va afecta 62.000 de locuri de muncă, după ce au existat tot mai multe apeluri la acțiune în urma invaziei din Ucraina. Ulterior, s-a anunțat că și Coca-Cola, Pepsi și Starbucks își vor suspenda operațiunile din țară.

Într-un mesaj adresat angajaților, Chris Kempczinski, directorul general al McDonald's, a declarat că situația este "extraordinar de dificilă pentru un brand global ca al nostru", care, potrivit acestuia, lucrează cu sute de furnizori și parteneri locali care îi produc mâncarea.

"Înțelegem impactul pe care acest lucru îl va avea asupra colegilor și partenerilor noștri ruși", a spus el. Dar a adăugat: "Valorile noastre ne împiedică să ignorăm suferința umană inutilă care se desfășoară în Ucraina".

 

Toate cele 4 mari companii vor continua să își ajute angajații

 

Lanțul de burgeri a declarat că va continua să plătească salariile tuturor angajaților din Rusia, iar ramura sa caritabilă, Ronald McDonald House Charities, va continua, de asemenea, în această țară.

Marți seară, gigantul Starbucks a devenit cea mai recentă companie care a declarat că își suspendă toate activitățile comerciale în Rusia. Acesta a declarat că va înceta să își mai livreze produsele, iar cafenelele sale se vor închide temporar.

Compania a precizat că Alshaya Group, cu sediul în Kuweit, care operează cel puțin 100 de cafenele Starbucks, va continua să își sprijine cei aproape 2.000 de angajați din Rusia "care depind de Starbucks pentru a-și asigura existența".

Coca-Cola a declarat, de asemenea, că își suspendă activitatea în Rusia. Pepsi a urmat imediat exemplul său, afirmând că vânzarea mărcilor sale, investițiile de capital și toată publicitatea vor fi suspendate în Rusia și că va continua să sprijine "cei 20.000 de asociați ruși și cei 40.000 de lucrători agricoli ruși din lanțul nostru de aprovizionare".

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat pentru CNN în urmă cu două zile că "toate companiile occidentale trebuie să se retragă din Rusia" din motive umanitare. "Am fost supărați să auzim că marile companii precum Coca-Cola și McDonald's rămân în Rusia și continuă să furnizeze produsele lor", a spus el.

 

Perioada în care vor fi închise este nedeterminată

 

McDonald's, care operează în Rusia de peste 30 de ani, a declarat că nu poate prezice când ar putea să își redeschidă restaurantele din această țară și că va "continua să evalueze situația și să determine dacă sunt necesare măsuri suplimentare". Aceasta a precizat că va "monitoriza îndeaproape situația umanitară", precum și perturbarea lanțului său de aprovizionare.

McDonald's plătește, de asemenea, salariile integrale angajaților săi ucraineni și a donat 5 milioane de dolari (3,8 milioane de lire sterline) unui fond de asistență pentru angajați, precum și susținerea eforturilor de ajutorare conduse de Crucea Roșie Internațională.

Închiderea McDonald's vine după ce o serie de alte branduri de consum, inclusiv Netflix, Levi's, Burberry, Ikea și Unilever, proprietarul Marmite și Ben & Jerry's, au anunțat că și-au oprit activitatea în țară.

 

SUA, UE și Regatul Unit au încercat să izoleze Rusia economic prin sancțiuni

 

De asemenea, importante firme de servicii profesionale, printre care KPMG, PwC, EY și Deloitte, și-au întrerupt afacerile în Rusia și Belarus.

Companiile din întreaga lume s-au străduit să își evalueze legăturile cu Rusia după ce SUA, UE și Regatul Unit au încercat să o izoleze economic prin sancțiuni.

Sancțiunile au făcut, de asemenea, ca societățile din SUA, UE sau Regatul Unit să nu poată presta servicii pentru unele dintre cele mai mari întreprinderi rusești, inclusiv pentru bănci precum Sberbank, Gazprombank și VTB.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel