Sindicatul Verdi a declanșat o nouă etapă de proteste în sectorul aviației din Germania, organizând luni, 10 martie, o grevă de avertisment de 24 de ore în unsprezece aeroporturi din țară. Acțiunea sindicală, care vizează infrastructura critică, afectează grav traficul aerian, cu 3.400 de zboruri anulate și aproximativ 510.000 de pasageri blocați.
Aeroporturile vizate și desfășurarea grevei
Protestul implică angajații din sectorul public și personalul de la sol din marile hub-uri aeriene, inclusiv Frankfurt/Main, München și Berlin, alături de Stuttgart, Köln/Bonn, Düsseldorf, Dortmund, Hanovra, Bremen, Hamburg și Leipzig-Halle. Greva a început la miezul nopții de luni și se va încheia la ora 23:59, timp în care angajații vor participa și la mitinguri organizate pe parcursul zilei.
Acțiunea marchează o escaladare a valului de greve de avertisment lansate de Verdi, sindicatul vizând în mod direct infrastructura sensibilă a transportului aerian. Potrivit Verdi, o mare parte a personalului operatorilor aeroportuari, precum Fraport, continuă să fie plătită conform contractelor colective din sectorul public, ceea ce determină necesitatea unor majorări salariale.
Asociația aeroportuară germană ADV estimează că perturbările vor fi de proporții, considerând că paralizarea simultană a unsprezece aeroporturi reprezintă „o nouă dimensiune” a protestelor sindicale. „Această acțiune creează un scenariu de coșmar pentru pasagerii afectați”, a declarat Ralph Beisel, directorul general ADV.
Într-un context tensionat, Lufthansa și ADV au criticat dur greva, susținând că astfel de proteste prelungite depășesc scopul unei greve de avertisment. „Blocarea regiunilor metropolitane germane de la traficul aerian internațional timp de două zile nu mai are nicio legătură cu avertizarea angajatorilor”, a afirmat Beisel, făcând referire și la grevele anterioare de la München și Hamburg.
Ce revendicări au sindicaliștii
Verdi solicită o majorare salarială de 8%, dar nu mai puțin de 350 de euro lunar pentru fiecare angajat, alături de bonusuri suplimentare pentru munca desfășurată în perioade stresante și în afara programului obișnuit, precum și trei zile libere în plus. Sindicatul acuză angajatorii din administrația federală și locală că nu au prezentat nicio ofertă concretă în a doua rundă de negocieri, desfășurată la mijlocul lunii februarie.
De cealaltă parte, angajatorii resping aceste cereri ca fiind „excesive” și „nesustenabile”. Următoarea rundă de negocieri colective este programată în perioada 14-16 martie la Potsdam, iar rezultatul discuțiilor ar putea influența continuarea acțiunilor de protest în sectorul aviatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News