EXCLUSIV  Gabriela Mara a cucerit Belgia: Este singurul consilier local român și candidează din nou

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Gabriela Mara este singurul consilier local român din Bruxelles. Ea se află în această funcție din 2013 și în acest an candidează pentru un nou mandat. 

Cum ați ajuns în Belgia? 

Gabriela Mara: Am plecat din România în anul 2005 pentru un stagiu la Comisia Europeană, iar apoi m-am angajat acolo și între timp mi-am terminat doctoratul. Am rămas în Belgia. Contractul meu a început în 2006 la Comisie și de atunci am rămas în diferite servicii. Astăzi lucrez la Agenția Executivă Europeană pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii care aparține tot de Comisia Europeană. 

Cum ați câștigat primul mandat? 

Gabriela Mara: Candidez în comuna Saint-Josse-Ten-Nood care este dintre cele 19 comune ale Bruxelles-ului. Eu candidez pentru al doilea mandat pentru că sunt consilier local. Sunt primul și singurul consilier local român la ora actuală din Belgia. Am candidat pentru prima oară în 2012, la alegerile locale. Aici alegerile sunt o dată la șase ani. Am fost votată, dar am intrat în 2013. În 2012, imediat după alegeri am fost consilier în Centrul Public de Acțiune Socială tot din cadrul comunei Saint Josse, după care s-a eliberat un post și am intrat în Consiliul Local. Candidez din partea Partidului Socialist Belgian. Data trecută am avut doi contracandidați români pe alte liste. Anul acesta încă nu știu, dar nu s-au finalizat toate listele. 

Ce ați reușit să faceți în această perioadă pentru români?

Gabriela Mara: Pentru români, în primul rând, scopul meu principal este să-i ajut, să fiu puntea de legătură dintre ei și administrație, să-i fac să-și cunoască drepturile, obligațiile. Prin munca mea am încercat tot timpul să-i fac pe cei de la comună să înțeleagă care sunt problemele lor. I-am ajutat când au avut probleme, cele mai mari sunt cele legate de limbă. Românii când ajung într-o țară străină bineînțeles, nu cunosc limba și sunt neînțelegeri. O altă latură pe care am vrut să o promovez este să ne cunoască, să vadă cine suntem noi românii și ce aducem în plus. Comunitatea de români a crescut foarte mult în Belgia și mai ales în Bruxelles. De cinci ani eu organizez un festival românesc în comuna în care activez. A fost o inițiativă a mea, sunt foarte încântați belgienii și celelalte comunități pentru că au ajuns să mă cunoască, iar festivalul reprezintă un moment frumos. Toți vin cu plăcere pentru că am adus o parte din tradiții la Bruxelles și cântece populare, meșteșuguri românești. Am promovat tradițiile, cultura româneasca, în alte evenimente, în comuna nostră, aici unde sunt și alte culturi. Am o foarte bună colaborare cu administrația locală, pentru că sunt în echipa primarului. Am avut un aport la marea majoritate a proiectelor pe care le-am implementat pentru toți cetățenii comunei, nu doar pentru români. Am realizat și un parteneriat cu sectorul 5 din București. 

V-ați întoarce în România? 

Gabriela Mara: Eu m-aș întoarce în România, dar acum ce-i drept sunt implicată foarte mult aici. Mi-ar plăcea să aduc în România din ce am învățat aici. Toată experiența pe care am acumulat-o, ori la job, ori la comună, mi-ar plăcea să pot să contribui și să o aduc cumva în România. Mi-ar plăcea să-mi dezvolt o afacere în România, ca să pot să aduc ceva românilor, dezvoltării economice, creării de locuri de muncă sau chiar sistemului de educație. Sunt lucruri care mă interesează. M-am certificat într-un program de coaching pentru a învăța cum să fiu mai aproape de oameni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel