G7 vrea să prezinte un front unit în faţa "agresorilor lumii"

Alexandru Ichim |
Data publicării:

Miniştrii afacerilor externe din grupul ţărilor celor mai industrializate ale lumii, G7, s-au reunit sâmbătă la Liverpool, în nordul Angliei, pentru a-şi demonstra unitatea faţă de "agresorii lumii" şi a denunţa totodată manevrele Rusiei la frontiera ucraineană, transmite AFP.

"Trebuie să ne strângem cu fermitate pentru a face faţă agresorilor care încearcă să limiteze terenul libertăţii şi al democraţiei", a declarat şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a cărei ţară deţine preşedinţia G7, la deschiderea acestei reuniuni de două zile. "Pentru aceasta, trebuie să vorbim neapărat pe o singură voce", a adăugat ea, făcând apel la reflecţie pentru "a reduce dependenţa strategică" şi a consolida "arhitectura de securitate" a marilor puteri, care îşi revendică apartenenţa la tabăra democratică, faţă de "regimuri autoritare", scrie Agerpres. 

Cu toate că Truss nu a numit adversarii, declaraţiile ei se înscriu în voinţa, îndeosebi a SUA, de a face ca G7 să participe la strategia occidentală menită să contracareze ambiţiile Chinei pe scena mondială.

Însă momentan, un alt rival este cu siguranţă în vizor, potrivit AFP: Moscova, pe care Washingtonul, europenii şi Kievul o acuză de mai multe săptămâni că se pregăteşte de o posibilă invazie a Ucrainei, lucru dezminţit de Kremlin.

"Front unit împotriva agresiunii ruse"



Truss a vorbit despre necesitatea unui "front unit împotriva agresiunii ruse" şi cu noua şefă a diplomaţiei germane, Annalena Baerbock. Aceasta din urmă şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, "au convenit că un răspuns ferm va fi necesar în caz de escaladă din partea Moscovei", potrivit diplomaţiei americane.

Şefii diplomaţiei din Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit urmează să abordeze şi alte crize în desfăşurare, îndeosebi situaţia din Myanmar, după lovitura de stat militară din 1 februarie şi recenta condamnare la închisoare a fostei lidere de facto a ţării, Aung San Suu Kyi.

Totodată, miniştrii de externe din G7 urmează să facă apel la Iran să pună capăt escaladei nucleare.

Pentru Liz Truss, "frontul unit" în faţa regimurilor totalitare trece şi prin aprofundarea legăturilor economice între ţările democratice.

"Trebuie să câştigăm lupta tehnologiilor", "asigurându-ne că normele noastre tehnologice sunt stabilite de către aceia care cred în libertate şi democraţie", a pledat ea, într-o nouă aluzie la Beijing.

Reuniuni extinse



În acest sfârşit de săptămână, şefii diplomaţiilor din G7 urmează să participe la reuniuni extinse cu omologii lor din UE, Coreea de Sud şi Australia.

Duminică, Liz Truss va organiza sesiuni plenare privind securitatea sanitară mondială, precum şi asupra regiunii indo-pacifice. Miniştrii de externe din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) vor participa în premieră la o reuniune G7.

Pe de altă parte, odată încheiat summitul G7 din Liverpool, secretarul de stat american urmează să se deplaseze în Indonezia, Malaezia şi Thailanda în cadrul unui turneu care are ca scop să sublinieze importanţa acestei zone în centrul strategiei anti-China a SUA, potrivit AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel