'Suntem într-un moment critic al istoriei noastre', cu un deficit public care a atins 5,8% din PIB în 2024 și o datorie publică reprezentând aproape 114% din PIB, a subliniat Bayrou, citat de AFP, vorbind despre 'pericolul mortal' al 'strivirii' țării de această datorie.
'Nu trebuie uitată niciodată povestea Greciei', a adăugat prim-ministrul, care conduce un guvern fără o majoritate în Adunarea Națională și ale cărui marje de manevră sunt foarte reduse.
Bayrou a prezentat un plan în jurul a două axe, una pentru reducerea datoriei, cealaltă pentru creșterea producției.
Înghețarea pensiilor, reducerea numărului angajaților publici și a cheltuielilor sociale și de sănătate pentru ținerea sub control a cheltuielilor statului sunt câteva dintre măsurile prezentate de Bayrou într-un discurs la Paris.
Cheltuielile militare nu vor fi însă afectate de ajustarea bugetară, ci, dimpotrivă, se vor majora cu 6,7 miliarde de euro în 2026.
Pe partea de venituri, Bayrou a anunțat o 'contribuție de solidaritate' pentru 'cei mai avuți', precum și un nou efort de a combate frauda fiscală și a recupera sumele fraudate.
Franța taie două zile libere legale
O altă măsură importantă este renunțarea la două zile de libere de sărbători legale, din cele 11 marcate în Franța în fiecare an, Bayrou citând lunea Paștelui și 8 mai ca 'exemple' posibile.
'Trebuie să creștem producția națională. Nu producem suficient', a explicat el.
Prim-ministrul a chemat în mai multe rânduri la stoparea creșterii rapide a datoriei publice, întrucât, în ritmul actual, serviciul datoriei ar ajunge la 100 miliarde de euro în 2029 și ar deveni cea mai mare cheltuială bugetară.
Datoria publică franceză a atins în primul semestru al anului 3,345 trilioane de euro, adică 114% din PIB.
Bayrou a subliniat că ea crește cu un ritm de 5.000 de euro pe secundă, ceea ce înseamnă 150 miliarde în plus în fiecare an, o situație pe care numit-o 'de nesusținut'.
Foaie de parcurs anunțată de guvern pleacă de la o țintă de deficit de 5,4% în 2025, cu obiectivul de a ajunge la 4,6% în 2026 grație ajustărilor prezentate marți.
Bayrou dorește ca Franța să continue ulterior lupta contra actualei 'spirale a datoriei', pentru ca deficitul să fie adus la 4,1% în 2027, să scadă cu încă șapte zecimi în 2028 și să ajungă la un nivel de referință de 2,8% în 2029.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News