Franța trece la măsuri de austeritate. Guvernul taie din zilele libere, îngheață pensiile și dă afară bugetari

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul francez Francois Bayrou
Premierul francez Francois Bayrou

Prim-ministrul francez François Bayrou a prezentat marți un plan de ajustare bugetară pe patru ani, începând din 2026, cu un efort anual de 43,6 miliarde de euro pentru reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor, transmite EFE.

'Suntem într-un moment critic al istoriei noastre', cu un deficit public care a atins 5,8% din PIB în 2024 și o datorie publică reprezentând aproape 114% din PIB, a subliniat Bayrou, citat de AFP, vorbind despre 'pericolul mortal' al 'strivirii' țării de această datorie.

'Nu trebuie uitată niciodată povestea Greciei', a adăugat prim-ministrul, care conduce un guvern fără o majoritate în Adunarea Națională și ale cărui marje de manevră sunt foarte reduse.

Bayrou a prezentat un plan în jurul a două axe, una pentru reducerea datoriei, cealaltă pentru creșterea producției.

Înghețarea pensiilor, reducerea numărului angajaților publici și a cheltuielilor sociale și de sănătate pentru ținerea sub control a cheltuielilor statului sunt câteva dintre măsurile prezentate de Bayrou într-un discurs la Paris.

Cheltuielile militare nu vor fi însă afectate de ajustarea bugetară, ci, dimpotrivă, se vor majora cu 6,7 miliarde de euro în 2026.

Pe partea de venituri, Bayrou a anunțat o 'contribuție de solidaritate' pentru 'cei mai avuți', precum și un nou efort de a combate frauda fiscală și a recupera sumele fraudate.

Franța taie două zile libere legale

 

O altă măsură importantă este renunțarea la două zile de libere de sărbători legale, din cele 11 marcate în Franța în fiecare an, Bayrou citând lunea Paștelui și 8 mai ca 'exemple' posibile.

'Trebuie să creștem producția națională. Nu producem suficient', a explicat el.

Prim-ministrul a chemat în mai multe rânduri la stoparea creșterii rapide a datoriei publice, întrucât, în ritmul actual, serviciul datoriei ar ajunge la 100 miliarde de euro în 2029 și ar deveni cea mai mare cheltuială bugetară.

Datoria publică franceză a atins în primul semestru al anului 3,345 trilioane de euro, adică 114% din PIB.

Bayrou a subliniat că ea crește cu un ritm de 5.000 de euro pe secundă, ceea ce înseamnă 150 miliarde în plus în fiecare an, o situație pe care numit-o 'de nesusținut'.

Foaie de parcurs anunțată de guvern pleacă de la o țintă de deficit de 5,4% în 2025, cu obiectivul de a ajunge la 4,6% în 2026 grație ajustărilor prezentate marți.

Bayrou dorește ca Franța să continue ulterior lupta contra actualei 'spirale a datoriei', pentru ca deficitul să fie adus la 4,1% în 2027, să scadă cu încă șapte zecimi în 2028 și să ajungă la un nivel de referință de 2,8% în 2029.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel