Franţa: Tabăra centristă a preşedintelui Macron, în frunte înaintea primului tur al legislativelor

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron înregistrează un uşor avans în perspectiva primului tur al alegerilor legislative din Franţa, indică rezultatele unui sondaj Ipsos/Cevipof citate miercuri de cotidianul Le Monde şi Reuters.

Blocul 'Ensemble' (Împreună), al lui Macron, este cotat cu 28% din intenţiile de vot în primul tur de scrutin, de duminică 12 iunie, faţă de 27,5% pentru blocul de stânga 'Nupes'. Al doilea tur al alegerilor este programat pe 19 iunie.

Potrivit aceluiaşi sondaj, blocul lui Emmanuel Macron ar urma să-şi adjudece între 275 şi 315 locuri din Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez), unde pentru o majoritate absolută ar fi necesare 289 de mandate.

Macron are nevoie de o majoritate pentru a-şi pune în aplicare reformele dorite vizând susţinerea mediului de afaceri

Alegerile legislative au loc la aproape două luni după ce Emmanuel Macron a câştigat al doilea mandat de preşedinte, dar şi în contextul în care francezii se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o creştere economică foarte scăzută.

În Franţa, legislativele confirmă în general alegerile făcute la prezidenţiale, situaţie favorizată de sistemul de scrutin uninominal majoritar în două tururi.

 

Partidul de extremă-dreapta RN al lui Marine Le Pen - rivalii lui Macron, ar urma să obţină 20% din voturi



Rivalii blocului prezidenţial, Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (Nupes), reprezintă o coaliţie inedită ce îi grupează pe socialişti, comunişti şi ecologişti în jurul partidului La France Insoumise (Franţa Nesupusă), al lui Jean Luc Mélenchon, locul al treilea la recentele prezidenţiale.

Conform aceluiaşi sondaj, partidul de extremă-dreapta RN al lui Marine Le Pen - politiciană învinsă de Macron în turul al doilea al prezidenţialelor - ar urma să obţină 20% din voturi.

Sondajul a fost realizat între 3 şi 6 iunie pe un eşantion de 10.826 alegători, cu o marjă de eroare între 0,2 şi 1,1 puncte procentuale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel