Franța. Românca Roxana Maracineanu își va juca ultima carte pentru a fi deputat cu Keke, o fostă cameristă de hotel imigrantă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Franța. Românca Roxana Maracineanu își va juca ultima carte pentru a fi deputat cu Keke, o fostă cameristă de hotel imigrantă
Franța. Românca Roxana Maracineanu își va juca ultima carte pentru a fi deputat cu Keke, o fostă cameristă de hotel imigrantă

De la cameristă de hotel imigrantă la deputat francez: Keke este adversarul româncei Roxana Maracineanu pentru funcția de deputat francez, luptă care se va da duminică, 19 iunie.

Rachel Keke, cameristă de hotel din lanțul Ibis, născută în Coasta de Fildeș, este pe cale să facă istorie în Franța și să devină prima lucrătoare din sectorul ei aleasă în Adunarea Națională. 

Duminica aceasta, ochii vor fi ațintiți asupra celui de-al șaptelea „duel” din departamentul Val de Marne, la sud de Paris, unde Keke își va juca ultima carte pentru a fi deputat, într-un duel cu o figură cunoscută în Franța, franco-româna Roxana Maracineanu, care între 2018 și mai 2022 a fost ministru al Sporturilor cu Emmanuel Macron.

Rachel Kéké, în vârstă de 48 de ani, este pe cale să câștige alegerea ca deputat duminică al doilea tur decisiv al alegerilor legislative. Ea s-a clasat pe primul loc cu peste 37% din voturi în primul tur al alegerilor. Cea mai apropiată rivală a sa, fostul ministru al sporturilor al lui Macron, Roxana Maracineanu, a obținut mai puțin de 24%.

 

Roxana Mărăcineanu: „Vin dintr-o țară în care nu puteai să votezi sau, când o făceai, era inutil”

 

Născută în România, Maracineanu a ajuns în Franța împreună cu familia sa în 1984 și a fost naturalizată franceză șapte ani mai târziu, la vârsta de 16 ani. Ea a devenit prima campioană mondială din istoria natației franceze și medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000.

"Nu voi merge la Adunarea Națională ca o campioană mondială, iar doamna Kéké nu va merge ca femeie de serviciu", a spus ea pentru VOA News. "Te duci la Adunarea Națională pentru a fi deputat. Traiectoriile personale sunt, desigur, interesante și merită să vorbim despre ele, dar ... alegerile se referă la un program".

"Vin dintr-o țară în care nu puteai să votezi sau, când o făceai, era inutil, și era mereu același candidat care era ales în timpul dictaturii din România de dinainte de 1989. Știu cât de important este un ritual democratic și asta încerc să le reamintesc oamenilor", a spus Maracineanu.

Doar una dintre ele va fi aleasă duminică.

 

Keke: „Adunarea Națională avem nevoie de oameni care trăiesc pe teren, de cei care sunt plătiți prost, de cei cărora le este greu să se descurce"

 

Rachel Keke, fosta cameristă pleacă cu un anumit avantaj. Într-un departament în care orașele cu venituri medii-înalte alternează cu cele cu venituri mici, membrul coaliției de stânga NUPES a câștigat primul tur la 12 iunie cu 37,22% din voturi, față de 23,77.% din fostul medaliat olimpic la înot.

"Adunarea Națională are nevoie de oameni care trăiesc pe teren, ca mine, de cei care sunt plătiți prost, de cei cărora le este greu să se descurce", spune această femeie venită în Franța în tinerețe și care a obținut cetățenia în urmă cu șapte ani.

Marea majoritate a celor 577 de deputați sunt absolvenți, iar o bună parte dintre ei au studiat în centre de elită, cum ar fi Școala Națională de Administrație (ENA).

Keke sparge aceste stereotipuri. De când candidatura sa a devenit oficială, ea a avut parte de câteva săptămâni amețitoare, între deplasările de campanie, mitinguri și zecile de solicitări de interviuri pe care le primește, din Franța și din străinătate. Cu toate acestea, ea nu este o novice în lupta politică.

În calitate de chelneriță la hotelul Ibis de Batignolles, din Paris, ea a condus o grevă fără precedent de 22 de luni în acest sector, între 2019 și 2021. Mobilizarea a reușit să răsucească brațul grupului Accor, proprietarul lanțului respectiv. Datorită acestei mobilizări, Keke și douăzeci dintre colegii ei au avut parte de o creștere salarială și de îmbunătățiri ale condițiilor de muncă.

"Suntem într-o poziție bună pentru a câștiga (al doilea tur), pentru a vorbi despre situația noastră acolo unde este cel mai necesar, deoarece Adunarea Națională este vocea poporului", spune ea conform Larazon.

 

Keke, de la cameristă de hotel imigrantă la deputat francez

 

Candidatul, care în cadrul alianței NUPES reprezintă partidul La France Insumisa al lui Jean-Luc Mélenchon, are o poveste inspirată. Ea a emigrat din Coasta de Fildeș natală în 1999, după lovitura de stat din țara africană, și a lucrat mai întâi ca coafeză, apoi ca casieră, mai târziu ca asistentă pentru persoanele în vârstă și, în cele din urmă, ca cameristă la un hotel.

Această profesie precară i-a deschis ochii asupra inegalităților. A ajuns să curețe până la 40 de camere pe zi. După 15 ani în acest sector, a fost promovată la postul de menajeră și a ajuns să coordoneze sarcinile de curățenie a până la o sută de camere. Keke a fost, de asemenea, mama a șase copii; unul dintre ei a decedat. În prezent, ea locuiește în Chevilly-Larue împreună cu sora ei mai mică.

În cadrul unuia dintre ultimele sale evenimente de campanie, desfășurat în orașul Fresnes, candidata la Adunare a mers din ușă în ușă pentru a asculta preocupările vecinilor. "Oamenii -povestește ea- mi-au vorbit despre locuințe, parcuri pentru copii (...) Ne vom organiza și vom încerca să găsim soluții".

Într-unul dintre cartierele cele mai defavorizate din Fresnes, Keke a vizitat un conservator, o piață, un bloc de clădiri și a convins o femeie nehotărâtă, totul sub privirile curioase ale presei într-o zi toridă de iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel