Franța. Folosirea pesticidelor pentru sfeclă de zahăr a fost interzisă de o decizie a unei instanțe a Uniunii Europene

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Franța. Folosirea pesticidelor pentru sfeclă de zahăr a fost interzisă de o decizie a unei instanțe a Uniunii Europene / FOTO GENERIC
Franța. Folosirea pesticidelor pentru sfeclă de zahăr a fost interzisă de o decizie a unei instanțe a Uniunii Europene / FOTO GENERIC

Planurile Franței de a permite cultivatorilor de sfeclă de zahăr să continue să folosească un pesticid interzis pentru încă un an au fost oprite de o decizie a unei instanțe a Uniunii Europene care exclude astfel de derogări.

După pierderile grave cauzate de bolile culturilor în 2020, Franța a acordat cultivatorilor de sfeclă de zahăr o derogare de până la trei ani de la interdicția generală de utilizare a substanțelor chimice neonicotinoide. Guvernul pregătise o a treia și ultima dispensă anuală pentru a acoperi recolta de sfeclă de zahăr din 2023.

Cu toate acestea, într-o hotărâre publicată joi, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat că statele membre nu pot oferi derogări de la interdicția blocului privind semințele de culturi tratate cu neonicotinoide, considerate o amenințare pentru albine.

 

Franța este cel mai mare producător agricol din UE

 

Franța este cel mai mare producător agricol din UE și se luptă cu Germania pentru poziția de cel mai mare producător de zahăr din cadrul blocului.

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a scris pe Twitter că a luat notă de această decizie.

Ministrul a convocat o întâlnire luni cu cultivatorii de sfeclă de zahăr și cu producătorii de zahăr, precum Tereos, pentru a discuta această problemă, a declarat pentru Reuters Christian Spiegeleer, șeful grupului francez al producătorilor de zahăr SNFS.

"Procesul de obținere a unei a treia scutiri anuale a fost oprit în fașă, deoarece guvernul nu poate risca să piardă imediat o contestație legală", a declarat Spiegeleer.

Grupul producătorilor de sfeclă de zahăr CGB a condamnat "brutalitatea deciziei" cu câteva săptămâni înainte de plantarea de primăvară.

Ca parte a derogării de trei ani privind neonicotinoidele, Franța a sprijinit dezvoltarea de produse alternative, dar testele efectuate până acum au arătat că acestea sunt mai puțin eficiente împotriva bolii virusului galben care a făcut ravagii în sfecla de zahăr în 2020.

 

Decizia instanței UE

 

Acest lucru ar putea descuraja și mai mult cultivatorii de sfeclă de zahăr care s-au confruntat anul trecut cu pierderi de randament cauzate de secetă și ar putea pune sub semnul întrebării capacitatea de producție de zahăr.

"Când producătorii de zahăr nu au suficientă sfeclă de zahăr, trebuie să închidă. Nu este neapărat ceea ce se va întâmpla, dar s-ar putea întâmpla", a spus Spiegeleer.

Decizia instanței UE a fost luată în urma unei contestații la o scutire similară pentru utilizarea neonicotinoidelor pe sfecla de zahăr în Belgia.

Asociația anti-pesticide PAN Europe, una dintre părțile care au contestat scutirea din Belgia, care a fost valabilă până anul trecut, a salutat decizia instanței.

"Acest verdict ne reamintește că administrațiile și politicienii sunt legați de lege, nu de interesele industriei pesticidelor sau ale lobby-urilor agricole industriale", a declarat Martin Dermine, directorul executiv al grupului, într-o declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel