Franța: Pentru noi România este o țară specială

Narcis Popa |
Data publicării:

Sediul Ambasadei Franţei este deschis publicului în weekend, cei care s-au înscris să facă turul acestei clădiri ce datează de la finalul secolului XIX urmând să vadă un fragment din ceea ce înseamnă "l'art de vivre a la francaise", dar şi modul în care eleganţa franceză şi atenţia la detalii pot influenţa discuţiile dintre lideri de ţări. 

Vineri, în prima zi a tururilor, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a prezentat, pentru jurnalişti, reşedinţa şi a vorbit atât despre obiectele elegante, martore ale unor discuţii istorice, cât şi despre liderii care au vizitat clădirea, de la Charles de Gaulle la Emmanuel Macron. 

"Aceste obiecte au văzut, au trăit multe lucruri", a spus diplomatul în salonul de mese al ambasadei, unde, a povestit ea, a fost găzduit şi de Gaulle în 1968. Preşedintele francez a venit atunci în ţara noastră, a mărturisit ea, "într-un moment destul de dificil în istoria României". "Ceea ce s-a întâmplat aici a declanşat o renaştere a relaţiilor franco-române", a afirmat aceasta. 

Masa pentru oaspeţi de rang înalt a fost creată pentru un grup de până la 30 de persoane iar vesela cea mai preţioasă este un set de porţelanuri de Sevres din 1910. Toate acestea, a povestit Ramis, creează o atmosferă în care discuţiile la nivel înalt au loc într-un spirit special. 

"Credem că relaţia între două ţări, pentru a se dezvolta în mod armonios şi pozitiv, trebuie să beneficieze de un cadru, de o atmosferă elegantă. Viziunea franceză este că acest context are influenţă asupra discuţiilor, bunei dispoziţii, stării celor ce negociază. Iar când oferim un cadru agreabil, rafinat şi care emană respect faţă de personalitatea pe care o găzduim, creăm condiţiile pentru o diplomaţie reuşită şi productivă. Aşa vedem noi lucrurile", a punctat ea. 

În dreptul intrării spre salonul de mese, două opere de artă, una română şi una franceză, sunt aşezate faţă în faţă, tocmai pentru a oglindi legătura dintre cele două naţiuni: tabloul "Car cu fân", de Nicolae Grigorescu, şi o statuie a Ioanei d'Arc. 

"Tot ce vedeţi aici este un mesaj despre cât de importantă este relaţia franco-română, despre cum dorim să tratăm înalţii oaspeţi români cu consideraţia pe care o merită şi despre cât de importantă este pentru noi această ţară din sânul Uniunii Europene. (...) România, pentru noi, este ţară specială", a adăugat Ramis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel