Franța. Banca Națională anunță efecte GRAVE în economie după protestele violente

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Banca Centrală a Franţei şi-a redus luni la jumătate, de la 0,4% la 0,2%, estimările privind ritmul de creştere înregistrat de Produsul Intern Brut al Franţei în trimestrul patru, ca urmare a impactului manifestaţiilor "vestelor galbene" asupra majorităţii sectoarelor economiei, informează AFP.

"Activitatea serviciilor a încetinit ca urmare a efectului actualelor manifestaţii. Transporturile, restaurantele şi reparaţiile de automobile au dat înapoi, precum şi sectorul hotelier", constată Banca Centrală a Franţei, pe baza ultimei anchete de conjunctură. 

Aceste noi prognoze ale Băncii Centrale a Franţei sunt net inferioare unui nivel al creşterii economice de 0,8% care ar fi fost necesar în ultimele trei luni ale anului, după o creştere de 0,4% în trimestrul al treilea şi un avans de 0,2% în primele două trimestru, pentru a atinge obiectivul anual de 1,7% propus de Guvernul de la Paris.

În cursul dimineţii, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a estimat pentru postul de televiziune RTL că manifestaţiile "vestelor galbene" ar urma să şteargă 0,2 puncte procentuale din creşterea economică înregistrată de Franţa în trimestrul patru, dar a refuzat, pentru moment, să revizuiască în jos obiectivul anul de creştere al Guvernului.

Potrivit anchetei de conjunctură, care a cuprins 8.000 de societăţi, dintre care 3.500 din industrie, şi care s-a derulat în perioada 28 noiembrie - 5 decembrie, Banca Franţei a constatat că, "în luna noiembrie, mişcările de protest au afectat producţia industrială în majoritatea sectoarelor". Tot în industrie, unde sectoarele automobile şi agroalimentar au avut mult de suferit, "stocurile au crescut uşor", în timp ce "efectivele nu s-au majorat".

La o săptămână după imaginile siderante ale violenţelor în plin Paris, care au făcut înconjurul lumii, şi în pofida numeroaselor avertismente din partea autorităţilor, ziua de sâmbătă a fost marcată de o mobilizare în continuare puternică, precum şi de noi violenţe în capitală şi în regiuni, cu mai multe magazine atacate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel