„FICTION FIESTA” – 10 personaje desprinse din literatură merg în 10 licee din județul Constanța

Editor Team |
Data publicării:
FICTION FIESTA – 10 personaje desprinse din literatură
FICTION FIESTA – 10 personaje desprinse din literatură

Asociația pentru Cultură, Creație și Educație Global Art derulează, în perioada 19 – 30 mai 2025, proiectul „FICTION FIESTA”, un spectacol itinerant ce aduce în prim-plan 10 personaje emblematice din literatura română, reinterpretate pentru liceenii din județul Constanța.

Într-un format original – o petrecere literară – personajele își spun povestea printr-un monolog scurt și expresiv, care surprinde esența operei și temele sale centrale.

Cele 10 personaje sunt:

Vitoria Lipan (Baltagul de Mihail Sadoveanu) Ion (Ion de Liviu Rebreanu) Ana (Ion de Liviu Rebreanu) Ștefan Gheorghidiu (Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu) Emilia Răchitaru (Patul lui Procust de Camil Petrescu) Otilia Mărculescu (Enigma Otiliei de George Călinescu) Maitreyi (Maitreyi de Mircea Eliade) Ilie Moromete (Moromeții de Marin Preda) Victor Petrini (Cel mai iubit dintre pământeni de Marin Preda) Zoe Trahanache (O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale)

Conceptul spectacolului îmbină teatrul, muzica, interacțiunea directă și tehnologia digitală într-o reprezentație modernă, pentru a oferi elevilor din 10 licee din județul Constanța o experiență educativă și culturală memorabilă. Personajele își prezintă lumile și poveștile într-un format inedit, menit să conecteze publicul tânăr cu literatura clasică, abordând teme precum iubirea, identitatea, moralitatea, alegerile și libertatea individuală.

Proiectul se adresează în special liceelor din județul Constanța aflate în zone cu acces redus la resurse educative suplimentare. Astfel, elevii din localități precum Hârșova, Medgidia, Castelu, Topraisar, Murfatlar, Ovidiu, Cumpăna, Negru Vodă, Eforie Sud, Nicolae Bălcescu, Poarta Albă,  vor avea șansa de a experimenta o formă de educație culturală de înaltă calitate, care să le susțină pregătirea pentru examenele de Bacalaureat.

„Proiectul propus de noi transformă literatura într-o experiență vie, interactivă și plină de energie. Personajele devin reale, iar poveștile capătă o nouă dimensiune, făcând învățarea mai accesibilă și mai memorabilă. Liceenii nu sunt doar spectatori, ci participanți activi în reprezentație. Prin dialoguri și momente de improvizație, ei devin parte din poveste, ceea ce le stimulează interesul și implicarea în procesul educativ”, a declarat Luiza Martinescu, manager de proiect.

Fiecare spectacol-atelier se va încheia cu o sesiune de fotografii, în care elevii pot face poze cu personajele lor preferate. De asemenea, actorii care interpretează personajele vor oferi „autografe” sub forma unor mesaje scrise de mână, care să le amintească elevilor de această întâlnire cu literatura română.

Programul de desfășurare a proiectului: 19 mai - Liceul Teoretic Ioan Cotovu, Hârșova, 20 mai - Liceul Teoretic Negru Vodă, 21 mai - Liceul Tehnologic Topraisar, 22 mai - Liceul Tehnologic IC Brătianu, Nicolae Bălcescu, 23 mai - Liceul Teoretic Dobrogea, Castelu, 26 mai - Liceul Agricol, Poarta Albă, 27 mai - Liceul Tehnologic Ion Podaru, Ovidiu, 28 mai - Liceul Teoretic Murfatlar, 29 mai - Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna, 30 mai - Liceul Teoretic Carmen Sylva Eforie Sud.

Partener al proiectului: Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel