Este oficial! Olaf Scholz a fost ales cancelar federal al Germaniei de Bundestag

Alexandru Ichim |
Data publicării:

După 16 ani, Olaf Scholz este ales cancelar al Germaniei, după Angela Merkel. 

Social-democratul Olaf Scholz a fost ales miercuri cancelar federal al Germaniei de Bundestag, punând capăt definitiv celor 16 ani în care această funcţie a fost deţinută de Angela Merkel, informează AFP şi dpa, scrie Agerpres. 

Susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), Scholz, 63 de ani, a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag.

După aceasta el urmează să se deplaseze la reşedinţa preşedintelui Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier, pentru a primi din partea acestuia "actul de numire". În aceeaşi zi membrii executivului vor depune jurământul şi îşi vor prelua oficial mandatele.

Acordul de coaliție 



Partidul Social-Democrat, Verzii şi FDP au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie care permite instalarea unui nou guvern la Berlin în această săptămână.

Semnarea acordului de coaliţie guvernamentală, un document de 177 de pagini, a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămâni.

În alegerile parlamentare din 26 septembrie, SPD a obţinut 27,5% din voturi, devansând blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care a luat 24,1% din sufragii. Verzii au obţinut 14,8%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi. 

Olaf Scholz va lucra ''din greu'' pentru UE susţine Christine Lagarde

 

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde s-a declarat miercuri încrezătoare că viitorul cancelar german, Olaf Scholz, va lucra ''din greu'' pentru consolidarea şi integrarea Uniunii Europene, informează AFP, mai scrie Agerpres. 

Social-democraţii, Verzii şi liberalii germani au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie guvernamentală. Liderul social-democrat Olaf Scholz ar urma să fie ales miercuri de Bundestag (Camera inferioară a parlamentului german) în funcţia de cancelar, iar în aceeaşi zi membrii Executivului vor depune jurământul şi îşi vor prelua oficial mandatele.

"Sunt sigură că noul guvern, sub conducerea sa, va continua să lucreze din greu pentru a promova integrarea europeană", în special pentru a face progrese cu uniunea bancară şi a pieţelor de capital, a declarat preşedintele BCE pentru cotidianul financiar german Handelsblatt. De asemenea, Christine Lagarde, care s-a întâlnit de mai multe ori cu Olaf Scholz la diferite summituri europene şi internaţionale, este convinsă că liderul social-democrat german va lucra "calm, minuţios şi în mod concentrat", la fel ca şi cancelarul conservator Angela Merkel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel