Epavă legendară a unui galion spaniol descoperită pe coasta Oregonului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Epavă legendară a unui galion spaniol descoperită pe coasta Oregonului / Foto: Unsplash
Epavă legendară a unui galion spaniol descoperită pe coasta Oregonului / Foto: Unsplash

În 1693, o navă care transporta mătase și ceară de albine din Filipine în Mexic a dispărut în mod misterios. Acum, o misiune riscantă a recuperat bârnele acesteia, rezolvând o enigmă veche de 300 de ani.

Rămășițele extraordinar de rare ale corpului navei au fost scoase din peșterile marine de lângă Manzanita la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei misiuni riscante de recuperare de urgență la care au participat arheologi, personal de aplicare a legii și echipe de căutare și salvare de la mai multe agenții de stat și locale, conform National Geographic.

"Sunt impresionat și ușurat", spune Scott Williams, arheolog la Departamentul de Transport al statului Washington și președinte al Societății de Arheologie Maritimă (MAS), un grup format numai din voluntari care a condus o căutare de 15 ani a epavei.

Se crede că cele douăsprezece bârne sunt bucăți din Santo Cristo de Burgos, un galion spaniol care naviga din Filipine spre Mexic în 1693 când a deviat de la curs și a dispărut, naufragiind cel mai probabil pe ceea ce este acum coasta Oregonului. Încărcătura sa includea mătase chinezească scumpă, porțelan și blocuri de ceară de albine pentru fabricarea lumânărilor. Poze AICI.

 

Legendara navă pierdută a fost găsită în afara cursului

 

Galioanele spaniole au început să navigheze între Filipine și Mexic în 1565 și au făcut comerț cu bunuri timp de 250 de ani. Nava Santo Cristo de Burgos a dispărut după ce a părăsit Filipine în 1693. Locația epavei a fost confirmată la sute de kilometri de ruta tradițională a galionului.

Santo Cristo de Burgos a fost un galion Manilla, un tip de navă robustă din lemn care a străbătut o rută comercială anuală între coloniile spaniole din Filipine și Mexic în perioada 1565-1815, o perioadă care a marcat prima eră a comerțului global. Navele europene de lucru erau construite în porturile asiatice de către meșteșugari asiatici, folosind materiale asiatice.

În ciuda celor 250 de ani de existență - și a pierderilor inevitabile ale navelor din lemn care traversează periculosul Pacific - au fost descoperite foarte puține epave ale galionului Manilla. Se cunosc doar trei de pe coasta de vest a Americii - câte unul în Oregon, California și Baja Mexico - și nu au fost descoperite până acum resturi de corpuri de navă supraviețuitoare.

 

Semnele distinctive ale unei nave scufundate

 

Santo Cristo este mai bine cunoscut de-a lungul coastei Oregonului ca legendara "Epavă de ceară de albine" - un pseudonim derivat din blocurile distinctive de ceară de albine care au fost aduse la țărm timp de secole și care au fost comercializate de triburile locale de nativi americani și mai târziu de coloniștii anglo-europeni.

Deoarece albinele nu sunt originare din America - ele au fost importate din Europa în secolul al XVII-lea -, ceara de albine asiatică a fost un import important pentru coloniile spaniole, unde lumânările din ceară de albine erau necesare pentru slujbele catolice.

Existau și alte indicii că o epavă se afla ascunsă undeva în larg, de la mici bucăți de porțelan alb-albastru până la bucăți mari de lemn aruncate pe stânci sau îngropate în nisipul mișcător. O secțiune din puntea superioară a unei nave de lemn a fost vizibilă la gura unui râu de lângă Manzanita până în jurul anilor 1920. Iar istoriile orale ale triburilor indigene din zonă povestesc despre o navă străină care a naufragiat cu mult timp în urmă, cu un echipaj care a ajuns la țărm și a avut destine diferite.

Descoperirea rămășițelor galeonului "confirmă faptul că strămoșii noștri știau despre ce vorbesc", spune Robert Kentta, director de resurse culturale pentru Triburile Confederate ale Siletz și membru al Consiliului Tribal Siletz. "Ei au relatat istorii orale într-un mod care pur și simplu spunea adevărul".

Pe măsură ce coloniștii albi au ajuns pe această coastă dramatică și stâncoasă, relatările nativilor americani au fost brodate cu povești din ce în ce mai fantastice despre bogății ascunse. Până la sfârșitul secolului al XX-lea, legendele locale despre comori și galeoni - și vânătoarea lor - apăreau cu regularitate în paginile ziarelor din Oregon. Aceste relatări au atras atenția cineastului Steven Spielberg și probabil i-au inspirat ideea pentru filmul The Goonies din 1985, o poveste cult a generației X despre copii în căutare de comori și un galion misterios pe coasta sălbatică a Pacificului din Oregon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel