Emmanuel Macron va ateriza la baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Emmanuel Macron va ateriza la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Emmanuel Macron va ateriza la baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Președintele Franței, Emanuel Macron, se va afla, de marți seară, în România.

Proaspăt reales în funcție, șeful statului francez va ateriza la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Franța conduce grupul de luptă NATO de acolo și are la malul mării aproximativ 500 de soldați. Miercuri dimineață, Emanuel Macron se va întâlni la baza militară și cu președintele Klaus Iohannis.

Presa străină a scris că vizita președintelui francez arată susținerea pentru unul dintre cele mai expuse state în contextul conflictului din Ucraina.

 

Bogdan Aurescu: Vizita lui Emmanuel Macron în România este „extrem de importantă”

 

Bogdan Aurescu spune că vizita lui Emmanuel Macron în România este o „extrem de importantă”. Ea „confirmă sprijinul pe care Franța îl acordă posturii de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic, inclusiv prin contribuția substanțială pe care Franța, la solicitarea României, prin demersurile făcute de președintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de Luptă pe care Franța îl conduce ca națiune-cadru și la care participă cu un număr de aproape 600 de militari”, a arătat Bodgan Aurescu, la Digi24.

Ministrul de externe a reamintit că acest Grup de Luptă este o decizie pe care România a obținut-o la Summitul extraordinar NATO de la Bruxelles din luna martie. Atunci s-a luat decizia formală de înființare a încă patru grupuri de luptă, ceea ce duce la opt totalul de grupuri de luptă de pe flancul estic, echilibrându-l din punctul de vedere al prezenței aliate.

„Suntem în acest moment într-un proces accelerat de creare a acestui grup de luptă în România și Franța are un rol extrem de important, dincolo de faptul că noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franța, care se cuantifică și printr-o relație comercială și de investiții foarte importantă, printr-o relație interumană, prin legături istorice și de prietenie foarte solide”, a punctat Bogdan Aurescu. 

 

Un parlamentar din Ucraina spune că Iohannis merge la Kiev „ca d'Artagnan”, alături de „cei trei mușchetari” Macron, Scholz și Draghi

 

Un parlamentar din Ucraina anunță că președintele României, Klaus Iohannis, se va alătura delegației alcătuite din președintele Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi și va merge joi la Kiev.

„Cei trei mușchetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d'Artagnan, președintele României, Iohannis”, scrie pe Twitter, Oleksiy Goncharenko, membru al Parlamentului Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franța și Italia, înainte de summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag conform Reuters.

Publicația a citat surse guvernamentale franceze și ucrainene.

Președintele Franței, Emmanuel Macron vine, miercuri, 15 iunie, în România. El va vizita, alături de Klaus Iohannis, Baza Mihail Kogălniceanu.

După această vizită în România, Iohannis și Macron ar urma să plece spre Ucraina, potrivit parlamentarului ucrainean.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel